Norge

Mange kirker sliter med strømprisene

Strømprisene har vært rekordhøye i Norge den siste tida. Nå holder flere kirker stengt for å spare penger.

Kirker over hele landet sliter med strømregningene. Flere av dem stenger eller holder kirkerommene kalde for å spare penger.

– Virkeligheten er ganske dramatisk, sier Olav Fraser Lende til Dagen. Han jobber i Oslo domkirke.

Lende sier at kirken allerede har store problemer med å betale for varme. Kirkene er store, og krever mye elektrisitet for å varmes opp.

Nå vurderer kirkene i Oslo å senke temperaturen til 15 grader fra og med romjulen. Det er mye kaldere enn normalt, skriver avisen.

Oslo-kirkene er langt fra alene. Rjukan kirke stengte i oktober for å spare penger. I Sør-Norge har kirker brukt inntil 400.000 kroner mer på strøm enn vanlig om høsten.

Andreas Eidsaa jr. er kirkeverge i Sandnes. Han håper kommunen kan bidra med mer penger. Slik kan de slippe å permittere arbeidere.

– Det skal ikke være nødvendig å ha på varme klær i julegudstjenesten. Men hvis vi ikke klarer få til en ordning med kommunen, må vi gjøre noe med situasjonen, sier han til Dagen.

Ifølge Energi Norge vil en gjennomsnittlig familie bruke 12.000 kroner mer på strøm i år enn i fjor. Organisasjonen mener staten nå bør hjelpe de som sliter med strømregningene.

I forrige uke lovte regjeringen å innføre tiltak for å gjøre det enklere å betale strømmen. De har fortsatt ikke vedtatt noen konkrete tiltak.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå