Norge

Verste tørken på flere tiår

Afghanistan er i økonomisk krise, samtidig som de opplever alvorlig tørke. Landet kan snart kollapse, skriver FN.

Afghanistan opplever den verste tørken på flere tiår. Samtidig går økonomien i landet svært dårlig. Landet kan snart havne i en total krise.

Hajji Wali Jan står og fyller vann i plastbeholdere i byen Kamar Kalagh. Det er en av få dager han får lov til bruke brønnen. 66-åringen rekker å fylle noen få, før vannstrålen stopper.

Hajji Wali Jan (66) har kjøpt et halvt dusin plastbeholdere som har tar med til brønnen i landsbyen Kamar Kalagh. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

Det er slutt på vannet for i dag. Hajji må nøye seg med det han får.

Tørkeperioden påvirker folk over hele landet. Årets hvetehøst vil bli redusert med 20 prosent fra i fjor.

Sammen med krig har tørken drevet 700.000 mennesker på flukt. I løpet av vinteren vil situasjonen trolig bli verre.

– Hvis ikke noe blir gjort, kan landbruket kollapse, skrev FNs organisasjon for ernæring og landbruk i november.

Etter Taliban tok over Afghanistan, får landet også mindre støtte utenfra. Nå er mange afghanere desperate. De mangler jobb, husdyr og næringskilder.

Taliban-soldater gjennomfører nattlige raid og pågriper tidligere medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene. Noen blir drept eller forsvinner, andre blir fengslet på ukjent sted, går det fram av en ny rapport fra Human Rights Watch. Foto: AP / NTB

18,8 millioner afghanere ikke er i stand til å brødfø seg selv daglig. Ved slutten av året vil tallet være 23 millioner. Det er nesten 60 prosent av befolkningen.

For to år siden tørket landsbyens hovedbrønn ut. Innbyggerne samlet inn penger for å grave den dypere. Det funket en liten stund. Så begynte de å gå tomme for vann igjen.

Så ble det bestemt at vannet skulle fordeles nøye. Halvparten får hente vann én dag – den andre halvparten den neste. Men den lille mengden de får, holder ikke. Vannet fra brønnen holder bare til kun ti familier per dag, sier Wali Jan.

Da han ikke fikk hentet vann, sendte han barnebarna for å hente mer. De gikk omtrent 3 kilometer for å finne mer. Bestefaren hjalp dem med å bære den siste delen.

To brødre fyller på med vann et sted utenfor landsbyen deres i Afghanistan. 
Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

Det er de yngste og de eldste som er igjen i landsbygden. Unge menn har reist andre steder, for å finne jobber.

– Du møter aldri unge menn utendørs nå om dagen, sier Samar Gul. Han er også i 60-årene.

Men også i storbyene er det enorme problemer. Sykehus er uten strøm. Folk sulter. Det er ikke uvanlig å se tre-fire barn per sykehusseng. I tillegg sliter titusenvis av ubetalte leger og lærere med å ha råd til å kjøpe det de trenger. 70 prosent av lærere i landet har ikke blitt betalt siden august.

Siste utgave

På forsiden nå