Norge

Derfor bør du være forsiktig med rakettene i kveld

Raketter kan være både gøy, og fint å se på. Men er du ikke forsiktig, kan det ende veldig dårlig.

Det er kun lov til å skyte opp raketter åtte timer i året. De åtte timene er i kveld, fra klokken 18 til klokken 02 på natta. Det er også 18-årsgrense på bruk av fyrverkeri.

Mange gleder seg til å se at det smeller i himmelen. Men litt gøy den 31. desember kan koste deg alvorlige synsskader, hvis du ikke er forsiktig.

De siste tre årene har 41 havnet på sykehus etter nyttårsfeiringen. Bare tre av disse sa at de brukte beskyttelses-briller. Det viser tall fra forsikrings-selskapet Tryg Forsikring.

Torbjørn Brandeggen er kommunikasjons-rådgiver i Tryg. Han sier det er uheldig at noen dropper å bruke beskyttelse.

– Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet, og de som ser på, bør ha på beskyttelsesbriller, sier han.

I 2008 ble bruk av pinneraketter forbudt. Slike raketter er ansett som ekstra farlige. Siden har alvorlige ulykker gått fra 20 i snitt hvert år, til 14. Det viser tall fra Direktoratet for samfunns-sikkerhet og beredskap (DSB).

Nils Bull er øyelege. Han ønsker at alt privat bruk av fyrverkeri blir forbudt. Han er ikke alene: det er 40 organisasjoner som støtter ham.

– Mottoet blir: Skån øynene dine, skån sykehuset ditt, sier Bull.

Han tror alvorlige skader vil fortsette, så lenge privat fyrverkeri er lov.

– Det blir det denne nyttårsfeiringen også. Det er foreløpig ikke gjort noen innstramminger. Før det skjer, kommer ikke skadetallene til å gå ned, sier han.

Mange drikker alkohol på nyttårsaften. Hvis du mister kontrollen, kan det gå veldig galt. Bryter du reglene når du bruker fyrverkeri, kan du også risikere bot.

Nyttårsaften er også en av dagene med flest branner i året. I fjor ble det registrert 180 brannskader den 31. desember, og 1. januar. Kostnadene var på 54 millioner kroner. Det viser tall fra Finans Norg

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå