Massetesting, karanteneunntak for lærere og digital undervisning. Slik blir skoleåret i starten av 2022.
Til uka starter skolen opp igjen. Smitten har spredt seg i flere steder av landet. For landets elever på videregående betyr det mer hjemmeskole fremover.
Regjeringen bestemte mandag at det skulle være rødt nivå på videregående skole. Det til tross for at de har fått sterk kritikk.
Rødt nivå betyr at det blir en del digital undervisning. Mange kommuner innførte heldigital hjemmeundervisning allerede før jul på grunn av høyt smittetrykk og en presset bemanningssituasjon, blant dem Oslo.
I barnehager og grunnskoler fortsetter de med gult nivå. Det betyr at barna får møte opp til undervisning. De eldste elevene må fortsatt holde avstand, og ha få nærkontakter.
Tonje Brenna er kunnskapsminister. Hun har tidligere sagt at tiltakene skal vurderes på nytt i januar.
– Regjeringens mål er at elevene skal være mest mulig på skolen. Vi gjør nye vurderinger, og vil se på tiltakene på nytt, sa Brenna.
Helsedirektoratet ber også om at lærere og elever tester seg. Det skal helst gjøres 24 timer før føste skoledag. Det vil deles ut selvtester til de som trenger det. Barneskoler vil bli prioritert.
I romjulen varslet regjeringen egne regler for lærere. Fra 1. januar kan disse dra på jobb, selv om de har hatt nærkontakt med en smittet. De må likevel teste seg tre og sju dager etter nærkontakten. Målet er å unngå at skoler og barnehager stenger.
Regelen har fått sterk kritikk, blant annet fra Utdannings-forbundet. Der er Hege Valås nestleder. Hun synes ordningen er urettferdig.
– De kan da være på jobb, men sitte i karantene på fritiden. Slik kan de det bli langt utover våren, sier Valås.
Målet er å unngå stenging av skoler og barnehager i 2022. Avgjørelsen har høstet sterk kritikk, blant annet fra Utdanningsforbundet, som peker på at lærere og barnehageansatte fortsatt må i karantene på fritiden.
Bare 20 prosent av lærere har fått tredje vaksinedose. Regjeringen ønsker at de skal prioriteres fremover.