Norge
Drar du frå København til Noreg frå og med måndag utan å være vaksinert, må du førebu deg på karantene. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Danmark håper på gjenåpning om to måneder

Omikron har spredt seg kraftig i Danmark. Likevel håper myndighetene der at dansker kan leve normalt om to måneder.

De siste ukene har smitten vært rekordhøy i Danmark. Likevel håper danskene at de kan leve normalt igjen, allerede om to måneder.

Tall fra det danske «Statens Serum Institut» (SSI) viser at situasjonen kan bli normal raskt. Det til tross for at 700 pasienter for tiden er innlagt med covid.

I Norge har smitten spredd seg saktere enn i Danmark. Nye tall viser likevel at omikron utgjør cirka halvparten i tilfellene i Norge. Det tror Espen Nakstad er en bra ting. Han er assisterende direktør i Helsedirektoratet.

– Det beste som kan skje er at omikron gir mild sykdom, og varig immunitet, sier Nakstad.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er lurt å begrense klemming til de man kjenner best. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ifølge Tyra Grove Krause fra SSI er det mye som tyder på det. Han sier omtrent halvparten av de som er smittet med omikron blir innlagt, sammenlignet med de som er smittet av delta-varianten.

Regjeringen vil fortsette med strenge tiltak frem til 14. januar. Nakstad sier det er for tidlig å si hvordan utviklingen vil bli fremover.

– Enn så lenge ser antallet smittede stabilt ut. Antall innlagte tyder på at det ikke skjedde noen stor smitteøking rundt julehelgen, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå