Norge

Ny vaksine kan være gode nyheter

En ny vaksine har nettopp blitt godkjent av EU. Det kan være gode nyheter.

En ny vaksine har blitt godkjent av EU. Den heter Nuvaxovid.

Vaksinen skal gi 90 prosent beskyttelse, mot alvorlig sykdom og død. Det sier det Norges Legemiddelverk. Forskere håper også at den vil gi beskyttelse i lengre tid enn andre vaksiner.

Andre koronavaksiner, som Pfizer og Moderna sin, bruker en ny, moderne teknologi. De kalles «mRNA-vaksiner».

Nuvaxovid er i stedet «proteinbasert». Det betyr at den fungerer mer som eldre, tradisjonelle vaksiner. Slik teknologi er også godt testet mot andre infeksjoner.

– Det er en vaksinetype som vi har brukt før. Vi håper også at beskyttelsen varer litt lenger, sammenlignet med de andre vaksinene, sier Ali Mirazimi. Han er professor og vaksineforsker ved Karolinska Institutet.

Han sier mye tyder på at vaksinen gir gode nivåer av antistoffer. Antistoffer er proteiner i kroppen, som gjør en viktig jobb for at kroppen skal bli kvitt koronaviruset.

Kort forklart fungerer den nye vaksinen slik: Du sprøyter partikler fra koronaviruset inn i kroppen. Disse produseres i et laboratorium. Samtidig sprøyter du inn et hjelpestoff. Det skal hjelpe kroppens immunforsvar med å reagere.

– Du må ha med deg et annet stoff som stimulerer immunforsvaret. Slik vil kroppen reagere på viruset, sier Mirazimi.

Totalt er det sett 9.451.485 koronavaksinedoser her i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB / NPK

Karin Loré er professor i immunologi ved Karolinska Institutet. Hun sier vi må vente med å si noe sikkert, om hvor godt vaksinen fungerer.

– Foreløpig vet vi for lite til å kunne si hvilke vaksinetyper som er best, sier hun.

Mange har vært skeptiske til koronavaksinene som har blitt tilbudt til nå. Loré håper Nuvaxovid kan gjøre flere positive til å vaksinere seg, siden vaksinen er mer tradisjonell.

– Det kan være at folk av ulike grunner er redde for mRNA-vaksiner. Kanskje de føler seg tryggere på å ta en proteinbasert vaksine, fordi den er kjent fra før. Vi vet at de vanligvis fungerer veldig bra, sier Karin Loré.

Loré sier at forskning også tyder på at de nye vaksinene kan gi færre bivirkninger. Det kan være en fordel, særlig for barn og eldre.

De nye vaksinene tar lengre tid å produsere. Derfor kan det ta lang tid før vaksinen kan deles ut til folk flest. Loré håper likevel at vanlige folk etterhvert kan ta Nuvaxovid.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå