Norge

Staten betaler for å løse opp kommuner og fylker

Flere fylker og store kommuner ønsker å dele seg igjen. Staten vil betale det delingen koster, sier finansministeren.

Norge — Troms og Finnmark er det eneste fylket som har bestemt at det vil oppløses. Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken har ennå ikke bestemt seg. De nye fylkene ble til under den forrige regjeringen. De rommer mange tidligere fylker, og avstandene er blitt store. Det er blant mange årsaker til at fylkene ønsker å dele seg opp igjen. Men det koster penger.

– Regjeringen og staten skal selvsagt ta den kostnaden for oppløsningen, sa Trygve Slagsvold Vedum til kanalen NRK tirsdag.

Det vil koste mellom 80 og 100 millioner kroner å oppløse Viken. Det er omtrent det samme som det kostet å slå sammen. Prisen for oppløsningen av de fire fylkene, vil koste omtrent 700 millioner kroner.

Det vil være både dyrere og dårligere å fortsette med de sammenslåtte fylkene, mener Vedum.

– Det handler selvsagt om å gjøre det billigst mulig, sier han.

Partiet Høyre reagerer på at Vedum bruker tid på dette nå. Mudassar Kapure er Høyres finanspolitiske talsperson. Han viser til at det er krise med korona. Det er også krise med strømprisen. Mange er uten jobb.

– Dette er rett og slett useriøst, mener han.

Kapur tror det blir dyrere å dele opp fylkene igjen. Et anslag sier at det vil koste 500 millioner kroner å bare dele opp Viken. Å endre tilbake til det som var, vil gi folk et dårligere tilbud, mener han. Det kan også stanse utviklingen.

– Dette er penger og ressurser som heller kan brukes til utvikling, skole og veier, sier Kapur.

Regionsreformen ble satt i gang og gjennomført av Erna Solbergs regjering. Hensikteb var å krympe landets 19 fylker til 11.

I 2018 ble Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag slått sammen til Trøndelag. I januar 2020 fulgte resten av sammenslåingene etter. Oslo, Rogaland, Møre og Romsdal og Nordland ble som før.

Vikens fylkesråd ønsker en oppløsning. Fylkestinget vil bestemme til slutt.

– Nå er det opp til fylkene. Vi skal stille opp og hjelpe til. Jeg håper selvsagt at det blir flere nære løsninger enn forrige regjering la opp til, sier Vedum.


Siste utgave

På forsiden nå