Norge

Vedum ønsker å stoppe nasjonal skjenkestopp

Skjenkestoppen bør stoppe denne uka. Det bør skje hvis det ikke kommer råd om noe annet, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Norge — Siden før jul har det vært stopp i skjenking av alkohol i Norge, utenom hjemme. Skjenkestoppen var en av reglene for å bremse korona-smitte. Mange har protestert. Både næringsliv, politikere og vanlige folk. Regjeringen har sagt at de vil vurdere nye regler først fra 14. januar. Men nå varsler finansminister Trygve Slagsvold Vedum endringer.

Kommunene må få selv få avgjøre saken, mener Vedum. De skal kunne bestemme om de vil ha stopp i skjenkingen. Eller om de vil stoppe å servere alkohol tidligere enn normalt.

– Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uka. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier Vedum (Sp) til avisa Dagbladet søndag.

Mandag skriver avisa VG at Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre er enige om saken.

Det Helsedirektoratet og Folkehelse-instituttet (FHI) som kommer med råd til regjeringen. Den har de allerede sendt, ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Regjeringen har fått mye kritikk for stopp i skjenkingen. Og nå også for at de plutselig ser ut til å ombestemme seg igjen. Både Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) mener regjeringen har vært uklar i kommunikasjonen sin. Blant annet med om Vedum kommer med falske forhåpninger.

For få dager siden var spørsmålet om skjenking oppe i Stortinget. Da stemte regjeringen nei til et forslag om å oppheve dem.

– Jeg blir kjempeforbanna, og skikkelig provosert. Regjeringen gir vidt forskjellige signaler til en bransje de selv har kastet ut på dypt vann og overlatt til seg selv. Mange av bedriftene har allerede gått under, sier Bård Hoksrud i Frp til VG.

NTB har sendt flere spørsmål til Helsedepartementet. Blant annet om de har fått råd fra FHI og Helsedirektoratet om skjenkestoppen.

Statssekretær Ole Henrik Bjørkholt jobber i Helse-departementet. Han sier at de skal vurdere alle tiltakene mot korona.

– Dette vil vi komme tilbake til 14. januar, sier han.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå