Norge

Dette forventer hun av sykehusene det neste året

Hvert år skal regjeringen si hva de vil at sykehusene skal gjøre det neste året. Du kan se talen til Ingvild Kjerkol her fra klokka 13.00.

Selv om talen skal handle om hvilke krav og ønsker regjeringen har, så er det flere partier som mener mye om den. Slik er det særlig etter to år med korona-pandemi. Dermed er det mange som er spente på hva Ingvild Kjerkol vil si i talen. Det er hennes første sykehus-tale som helseminister. Den skal hun ha på Universitets-sykehuset i Nord-Norge.

Bård Hoksrud har ansvar for helsepolitikk i Fremskrittspartiet (Frp). Han er veldig spent på hva Kjerkol vil si om intensiv-kapasiteten.

– Jeg vil følge med på hva hun vil gjøre på kort sikt vil øke denne. Dette er viktig for å åpne samfunnet så raskt og trygt som mulig, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Hoksrud minner om at mange sykehus har mye som må gjøres i tiden framover. For mange operasjoner er utsatt som følge av korona. Han forventer at det blir gjort noe med saken så snart som mulig.

– Vi vet at private sykehus har mye ledig kapasitet. Det kan bidra til å få mindre køer for behandling. Vi forventer at Kjerkol er klar på at den kapasiteten skal brukes for å få mindre kø og at flere blir behandlet. Dette handler ikke om ideologi, men om folk, sier Hoksrud.

Seher Aydar fra partiet Rødt er medlem av helsekomiteen på Stortinget. Hun er spent på hva Kjerkol vil si om økt beredskap og kapasitet.

– Jeg forventer at helseministeren vil snakke om beredskap, bedre vilkår for de ansatte og helt konkrete måter å få mer kapasitet på sykehusene, sier hun.

Aydar er også spent på om Kjerkol vil følge opp det de lovet i Hurdals-erklæringen. Nemlig om de skal se på andre måter å styre og drive sykehusene på.

– Å drive et tilbud innen helse etter markeds-prinsipper over lang tid er en risikabel øvelse, sier Aydar. Hun vil at sykehusene skal bli styrt av politikere slik det var før.

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet (Sp) har fra før sagt at de ønsker en ny modell for drift av sykehusene. Men partiene i regjering er uenige. Arbeiderpartiet er mindre lystne på å bytte den ut. Det var nemlig de som laget dagens modell. Det var i 2001.

Siste utgave

På forsiden nå