Norge
Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og  direktør i FHI Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Helseministeren varsler mindre strenge korona-regler

Helseminister Ingvild Kjerkol varsler lettelser i korona-reglene. Da kan det bli slutt på blant annet skjenkestoppen.

Norge — – Det blir noen justeringer og noen lettelser. Vi kan tåle mer smitte i samfunnet, sier Ingvild Kjerkol til nyhetsbyrået NTB. Hun er helseminister.

I dag (torsdag) holder regjeringen en pressekonferanse om korona-situasjonen. Den er klokken 19. Da vil de fortelle hvilke nye korona-regler som gjelder.

Den 13. desember i fjor kom regjeringen med veldig strenge regler. Hensikten var å bremse korona-varianten omikron. De skapte mye debatt. Spesielt gjaldt det stopp i alkohol. Det gjorde at mange restauranter og barer måtte avlyse julebord. Folk ble permittert.

Det er fortsatt uklart hva regjeringen vil gjøre med skjenkestoppen. Men flere eiere av restauranter i blant annet Oslo har tatt sjansen på å åpne restaurantene igjen.

Folkehelse-instituttet (FHI) har kommet med råd til regjeringen. De sier blant annet at flere vil bli smittet med korona-viruset framover. Men færre havner på sykehus med varianten omikron.

– Det å finne riktig balanse blir det store spørsmålet som regjeringen må ta stilling til, sier Line Vold. Hun er avdelingsdirektør i FHI.

Organisasjonen NHO jobber for bedrifter i hele landet. NHO Reiseliv krever at regjeringen tar bort regelen om skjenkestopp. Nær fire av ti bedrifter som jobber med reiseliv, frykter konkurs. Over halvparten av selskap i utelivsbransjen, frykter det samme.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sa til Dagbladet i helgen at han ønsker stopp i skjenkestopp.

Videregående skoler er på rødt nivå. Mye undervisning skjer digitalt. Elevene ønsker at det skal ta slutt. Men Skolenes landsforbund vil ha lærerne vaksinert først. Det er varslet at rødt nivå kan forsvinne.

Lærere og folk som jobber i barnehage, har også en spesiell regel for karantene. Den gjelder på fritiden, om et barn eller elever tester positivt for korona-viruset. Dette har mange reagert på.

13. desember kom regjeringen også med en anbefaling for barn over grunnskolealder. De burde ikke drive idrett eller aktiviteter der de ikke kan holde én meters avstand. Idrettsforbundet har bedt om at dette blir endret.

Regjeringen har varslet at de vil prioritere barn og unge når de justerer på tiltakene.

– Det gjelder skoler, barnehager, fritid og idrett. På alle de områdene har det vært tiltak. Vi går grundig gjennom det. Vi ser på muligheter for gjøre tilpasninger, slik at hverdagen blir mest mulig normal, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå