Norge
Bildet viser statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Her er korona-reglene vi skal følge nå

Færre må i karantene, de kan leve som normalt. Og regjeringen sier ja til skjenking av alkohol.

Rekordmange får korona. Aldri før er viruset funnet hos så mange som 11.825 på ett døgn.

Likevel trenger færre hjelp på sykehus enn før. Færre blir alvorlig syke. Og flere er nå vaksinert. Det er årsaker til at vi nå kan leve mindre strengt.

– Vi må fortsatt ha tiltak. For å holde kontroll med pandemien, sa statsminister Jonas Gahr Støre torsdag.

Dagens regler ble innført før jul. Barer og restauranter fikk ikke servere alkohol. Elever på videregående måtte ha mye digital undervisning. Alt for å hindre at varianten omikron spredde seg så raskt. Uten at myndighetene visste hvilke følger det fikk.

Nå vet myndighetene mer om omikron. Den kommer til å smitte mange, men vi blir mindre alvorlig syke. Samtidig får mange en tredje dose med vaksine. Og over 90 prosent har fått dose én og to, ifølge regjeringen.

Det er mindre skummelt nå enn før jul.

Her er endringene som kom 13. januar:

Skoler og barnehager slipper gult nivå. Barna kan altså gå på skolen som normalt. Det kan også elever på videregående skole. Kommunene bestemmer selv hva som er nødvendig.

Barn og unge kan drive med idrett ute som vanlig. Inne bør de ikke være flere enn 20 sammen. Dette er anbefaling fra regjeringen.

Barer og andre steder kan få servere alkohol igjen. Men kun fram til klokka 23. Folk må sitte ved bordene. Skjenke-stopp fikk mange til å rase før jul.

Endringen gjelder fra fredag.

Opptil 200 personer kan dra på offentlig arrangement inne. Men de må ha faste plasser å sitte. Uten slike plasser er grensa 30.

Reglene om karantene blir annerledes. Nå kan flere teste seg i stedet for å gå i karantene. Det gjelder kun dem som ikke bor sammen med den smittede. Eller er veldig nær den smittede.

Regjeringen anbefaler testing på dag 3 og dag 5. Og at folk selv følger nøye med om de blir syke.

Får du en positiv test? Da skal du selv kontakte folk du har vært nær. Slik sparer du kommunene for tid.

Noen råd og regler fortsetter å gjelde:

Bruk fortsatt munnbind. Det gjelder der du ikke kan holde én meter avstand. For meteren må vi fortsatt passe på. Munnbind må på under togturen, på butikken og kjøpesentre, for å nevne noe.

Folk som kan, skal jobbe hjemmefra.

Det er best å treffe så få som mulig. Her må folk passe på selv. Regjeringen råder folk til å ikke ha flere enn ti gjester.

Vi har mye smitte i vente, advarte Støre.

– Framover vil mange bli smittet, sa han. Og ba bedrifter om å forberede seg. Folk kommer til å bli mye borte fra jobb.

Regjeringen skal følge nøye med. De vil vurdere situasjonen på nytt tidlig i februar. Støre sa det er vaksinen som nå beskytter oss.

– Jeg sier det igjen: ta vaksine. Enten det er dose én, to eller tre.

En del land bruker korona-sertifikat. Dette beviser om folk er beskyttet eller ikke. Folk som ikke har tatt vaksine, må følge strengere regler. Eller så får de ikke bli med i samfunnet på samme måte.

Helse-myndighetene anbefaler ikke at Norge bruker dette nå. Årsaken er at svært få er uvaksinerte. Det vil ikke ha noen virkning med slikt sertifikat.

regjeringen.no kan du lese mer om råd og regler som gjelder nå.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå