Norge

– Det er en ganske stor feil jeg har gjort

Kjell Ingolf Ropstad var en av de aller mektigste i landet. Han var partileder og statsråd. – Da må jeg være et bedre forbilde, sier Ropstad.

Ropstad var partileder for Kristelig Folkeparti (KrF). Han sluttet som leder etter at han innrømmet å ha lurt seg unna å betale skatt på pendler-boligen sin.

Du kan lese mer om pendler-boliger og andre goder her.

18. september 2021 holdt han en pressekonferanse. Der valgte han å trekke seg. Ropstad har ikke sagt mye om hvordan de dagene var for ham.

Ropstad sier at han ønsket å utnytte ordningene.

– Som politiker er vi privilegert. Men å likevel ønske å utnytte ordningene og virkelig få tynt ut. Det burde jeg ikke har gjort. Det sa Ropstad under et TV-intervju med pastor Egil Svartdahl.

Avisa Vårt Land har spurt Ropstad om hva han mener med at «det var med den hensikt å spare skatt». Han ønsket ikke å legge til noe ekstra her, annet enn det som allerede er sagt.

Ropstad mener at avgjørelsen om å trekke seg var helt riktig.

– Ja, det mener jeg. Jeg var partileder og statsråd. Jeg var en av de aller mektigste i landet, sier han til avisa Vårt Land.

– Da må jeg være et bedre forbilde. Jeg feilet, og det måtte jeg ta konsekvensen av, sier Ropstad.

Ropstad forteller at han følte veldig mye press. Spesielt mye selve dagen for NRKs siste partileder-debatt, 10. september 2021. Partiet hans kjempet om å komme seg over sperregrensa.

– Da jobbet jeg enormt mentalt med bare å klare og være til stede. Det er faktisk det jeg er mest fornøyd med, sier han.

Bare timer før sending fikk han beskjed fra skatteetaten. De hadde snudd om på en vurdering. Han begynte å forstå at noe var galt.

– Jeg ba mye på det tidspunktet. Jeg ba om visdom og styrke til å kunne stå i det og på et eller annet vis så klarte jeg det, sier Ropstad.

Ropstad sier at det ikke var kona hans som ba ham om å trekke seg.

– Jeg så jo at hvis jeg må gå, kommer sannsynligvis mediekjøret til å roe seg. Hun tenkte på det å få familielivet til å gå opp. Med alle de utfordringene som lå foran, ville hverdagen bli litt bedre når jeg måtte gå av. Jeg tror jeg hadde medfølelse og støtte og alt sånn. Men jeg tror også at hun kjente på en lettelse da konklusjonen var tatt, sier han til pastor Svartdahl under intervjuet.

Han mener at det ikke vår verst å stå foran pressen, men at ventingen gjorde alt verre.

– Jeg ville komme meg bort på den pressekonferansen. Jeg tror jeg er skrudd sammen slik at jeg heller vil bare stå der og få gjort det. Og jeg visste at når jeg hadde gjort dette, så var det ferdig. Da gir det seg, sier Ropstad til pastor Svartdahl.

---

Kort om saken

  • Kjell Ingolf Ropstad trakk seg som partileder for Kristelig Folkeparti i fjor.
  • Han var en av de som ble tatt for å ha utnyttet ordningene med pendler-bolig.

---



Siste utgave

På forsiden nå