– Det er spennende tider, sier Even Aleksander Hagen til Klar Tale. Han er fylkes-ordfører i Innlandet. Det er tidlig torsdag morgen. Og nå starter den store folke-avstemningen om fylket Innlandet.
Over 300.000 mennesker kan si sin mening. Skal Innlandet fortsette som nå? Eller skal fylket dele seg i Oppland og Hedmark igjen?
Folk er delte i meningen, ifølge Hagen. Noen mener at Innlandet er for stort. Tjenester blir for langt unna. Andre mener at Innlandet må få en sjanse. Dessuten blir det dyrt å skille seg, sier fylkes-ordføreren. Det blir omtrent like dyrt å splitte opp som å slå seg sammen, sier han. Rundt 100 millioner kroner, for å sette et tall.
Staten har lovet å betale.
Fra 1. januar 2020 slo flere fylker seg sammen. Norge hadde inntil nylig 19 fylker. I dag har vi bare 11. Og det var regjeringen og Stortinget som sa at det skulle være slik. Fylkene skulle bli større og sterkere. Også kommuner ble større og færre.
Men lokalt var mange imot. Blant annet var Finnmark svært lite begeistret for å bli til Troms og Finnmark.
I fjor ble det bestemt at disse fylkene får skille seg.
– Nå skal vi feire! Hardt politisk arbeid gir resultater. Det er helt fantastisk, sa Wenche Pedersen, ifølge kanalen NRK. Hun er ordfører i Vadsø i Finnmark.
Norge har fått ny regjering. Og de sier at fylker nå kan få søke om å dele seg. Det gjelder fylkene som ble større mot sin vilje. Fristen er 1. mars.
Troms og Finnmark har fått ja. Og Viken vil trolig skille seg. Det store fylket består av tidligere Akershus, Buskerud og Østfold. Ingen av dem ville bli Viken. Fylkestinget gjør endelig vedtak 23. og 24. februar.
Vestfold og Telemark kan også bli skilt. Fylkestinget avgjør dette 15. februar.
Tilbake til Innlandet. Der bestemte politikerne at folket skulle få si sin mening. Og det kan de gjøre digitalt til 17. februar. Fylkes-ordfører Hagen er fra Arbeiderpartiet (Ap). Hans regjering har sagt at fylker kan få dele seg igjen. Selv om de nettopp er slått sammen.
– Er det bare tullete?
– Ja, jeg er for at Innlandet skal bestå. Det koster mye å dele det opp. Dessuten har vi hatt spesielle tider med korona. Vi bør gi Innlandet en sjanse, mener han.
Selv er han ikke redd for å måtte slutte i vervet som fylkes-ordfører.
– Nei, dette handler ikke om egne posisjoner. Delingen ligger fram i tid. Og før dette er det valg igjen. Med to fylkeskommuner blir det behov for flere politikere. Så hvis folk vil ha flere politikere og mer byråkrati, så kan de stemme ja til deling.
Han er spent på hvor mange som vil stemme. Og resultatet har mye å si for hva fylkestinget bestemmer senere i februar. Men et flertall for deling betyr ikke nødvendigvis at politikerne sier ja.
– Det kommer an på hvor stort flertallet er. Er det 70 prosent som vil dele Innlandet, så er det vanskeligere for oss politikere å gå imot det, forklarer han.
23. februar tar fylkestinget avgjørelsen.