Norge

Vil det bli eksamen i år?

De to siste årene har eksamen blitt avlyst. Flere mener den bør bli det i år også. Det kan det komme svar på klokka 9. Du kan se det her.

Det ble nesten ingen eksamen for elever i 2020 eller 2021. Bare noen få fikk unntak. Fredag kan det bli klart om de blir avlyst i 2022 også. Da har kunnskapsminister Tonje Brenna kalt inn til pressekonferanse.

Den skal handle om planen for eksamen i år. De to siste årene har eksamen blitt avlyst i to runder. Håpet har da vært at elevene skulle få ha enten skriftlig eller muntlig eksamen. Derfor har den ene formen blitt avlyst før den andre. Men begge gangene har det endt opp med at begge deler er blitt avlyst.

Regjeringen har fått råd fra Utdannings-direktoratet (Udir) om hva de bør gjøre. Og rådet fra Udir er klart. Både muntlig og skriftlig eksamen bør bli avlyst i år, for alle elever.

– Det er særlig to ting som er viktig. Det ene er hvordan vi bruker tiden i skolen best mulig ut dette skoleåret. Det andre er hva som kan være en rimelig måte å vurdere hva elevene kan, sa Brenna til nyhetsbyrået NTB. Det siste handler om at det har vært svært ulik skole-hverdag under pandemien. Noen elever har for eksempel hatt mye hjemmeskole, mens andre har hatt lite av det.

Guri Melby har vært kunnskapsminister før Brenna. Dermed måtte hun avlyse eksamen to år på rad. Men hun er uenig med de som vil avlyse i år.

– Jeg er redd for at mange flere vil slutte på høyere utdanning. Det kan skje fordi mange studenter er for dårlig forberedt etter tre år uten eksamen, mener hun.

Klar Tale følger saken!

---

Avlyst eksamen

  • Regjeringen må velge om det er trygt nok til at det blir eksamen i år.
  • De fleste eksamener for elever er avlyst de to siste årene.
  • De som er ferdig på videregående skole i år, har aldri hatt en eksamen på videregående.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå