Norge

Vil vi handle mer i Sverige når grensa er åpen?

Mange nordmenn har reist til Sverige for å handle etter at grensa åpna. På en butikk ble det ny rekord. Der håper sjefen at det blir tidenes beste år for svenskehandel.

Det er mange i Norge som har pleid å kjøpe mat og andre varer i Sverige. De har reist over grensa uten noen problemer med det. Så kom korona-pandemien, og grensa stengte. De siste to årene har det vært få og korte perioder uten strenge regler for reiser til og fra Sverige. Men nå er det åpnet igjen. Og folk reiser til Sverige igjen.

Det merker blant annet Maximat. Det er en enorm matbutikk på svensk side av grensa fra Norge. Der solgte de varer for rundt 20 millioner kroner på bare én uke, melder kanalen NRK. Det skjedde sist uke. Maximat har aldri solgt så mye i den uka i tidligere år. Nærmest var de i 2019. Det året hadde de sitt beste år noen sinne.

– Forrige uke var fenomenalt bra. Det var en uke hvor vi virkelig merket at folk var tilbake for å handle. Det er vi utrolig glad for, sier Ole Jørgen Lind. Han er sjef på Maximat. Nå håper sjefen på en ny rekord, skriver NRK.

Ståle Løvheim er sjef på Nordby Shoppingcenter. Det er der Maximat holder til. Han er glad for å se at folk er tilbake. Ifølge ham var de også bare 6 prosent bak salgstallene fra de satte rekord i 2019.

Det er bare to uker siden grensa mellom Norge og Sverige ble åpnet opp igjen. Nå er det nesten som normalt. Unntaket er for folk uten gyldig koronapass. For alle andre er det åpent for å reise til og fra Sverige som før pandemien.

Da det åpnet 9. februar, var det mange som reiste til Nordby. Da måtte de åpne alle de 18 kassene hos Maximat. Det var en stor forskjell fra da Klar Tale var der en uke før. Da var bare noen få kasser i bruk, og det var lite kø.

Løvheim mente den første normale helga minnet om gamle dager. Han sa til NRK at det var som være tilbake i gamle dager. Den helga hadde de 65.000 kunder inne på senteret.

Sist uke var det 130.000 kunder innom senteret.

Løvheim har sagt til avisa Børsen at de solgte varer for over 5 milliarder kroner i 2019. Så kom pandemien. Etter det har det vært to år med salg for rundt 1 milliard kroner. På den tiden ble det for tøft for flere butikker, som måtte stenge. Nå skal det inn nye, ifølge Løvheim. Han har ingen planer om å tenke for mye på de to siste årene.

- Det er ikke noe vi får gjort noe med. Vi må bare ha fokus på tida som kommer og se framover. Vi tenker allerede på nye rekorder, sa han etter gjenåpningen.

Siste utgave

På forsiden nå