Norge

UDI advarer folk mot å bryte loven for å hjelpe

Mange nordmenn ønsker å hjelpe folk på flukt fra Ukraina. Noen har også lyst til å reise for å hente dem til Norge. Det bør de være forsiktige med, sier UDI.

Utlendings-direktoratet (UDI) er klare for å ta imot 1.000 flyktninger på én dags varsel. Mange nordmenn har lyst til å hjelpe folk fra Ukraina. Og de vil gjøre det på ulike måter.

Derfor advarer UDI nå om at folk kan bryte loven i et forsøk på å gjøre noe godt for andre. UDI sier det beste er å bruke norske, seriøse organisasjoner hvis folk vil hjelpe.

Wenche Fone er direktør for beskyttelse i UDI. Hun sier det er i alle fall en norsk buss som har reist til Ukraina. Den reiste tirsdag, og skal hente flyktninger til Norge.

Hun sier til kanalen P4 at det kan få store følger om du frakter folk inn i Norge. Hvis de mangler papirer som gir lovlig innreise, så kan det bli regnet som menneske-smugling.

Hun sier det er bedre å bruke hjelpe-organisasjonene som er i Ukraina fra før.

– De vil bruke lokalt næringsliv. De kjenner de lokale forholdene best. Og de vil nok også høyst sannsynlig være i stand til å finne ut hvem som trenger mest hjelp, sier Fone.

Siste utgave

På forsiden nå