Norge

– Flyktninger fra Ukraina skal få et trygt sted i Norge

Flyktninger fra Ukraina skal få midlertidig beskyttelse i Norge. Det lover regjeringen.

Krigen i Ukraina gjør at folk flykter. Over 1 million mennesker har flyktet over grensene til nå. Andre land i Europa vil hjelpe flyktningene. Flyktningene skal få kollektiv beskyttelse, ifølge Den europeiske union (EU).

Norge vil gi flyktninger fra Ukraina midlertidig beskyttelse her i landet. Det fortalte statsminister Joans Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl. Fredag kveld holdt de en presse-konferanse.

– Krigen har vart i over en uke. Ukrainere har vært i bomberom. Mange er på flukt. Framover vil enda flere legge på flukt vestover. FN forventer at det kan bli flere millioner i tiden som kommer, sier Støre.

Han sier at verden kan stå overfor den alvorligste flyktning-katastrofen siden 2. verdenskrig.

– Norge har jobbet med å forberede seg på dette, sier statsministeren. Han forklarer at regjeringen innstiller på midlertidig kollektiv beskyttelse ukrainske flyktninger. Da kan mennesker som flykter fra Ukraina, få raskere behandling av ønske om å bli i Norge, sier han.

Til nå har det kommet mer enn 300 ukrainske flyktninger til Norge. Og det vil kommer flere. Statsministeren synes det er rørende med alle som tilbyr å hjelpe. Både folk og kommuner.

Støre sier regjeringen vil søke samlede løsninger i Stortinget.

Emilie Mehl er justisminister. Hun sier Norge er forberedt på å ta imot flyktninger som kommer.

– Vi ser sterke bilder av mødre, av barn på flukt, familier som blir delt. Mennesker som er i en fortvilet situasjon, trenger hjelp. Vi skal stille opp for å være en trygg havn for de ukrainske folk. Vi skal gi hjelp hos oss og i andre europeiske land, sier Mehl.

Hun har snakket med justisministre i andre land i Europa. De forsøker å finne gode, felles løsninger.

Mehl sier at situasjonen blir krevende, også for Norge. Men hun viser til at Norge har god erfaring med å gi midlertidig beskyttelse til mange flyktninger. Det gjorde Norge på 1990-tallet under krigen i Korsovo. Da kom det mange tusen flyktninger til Norge.

Hun forklarer at det er viktig å kunne behandle mange søknader raskt i en situasjon med mange flyktninger. Derfor gir Norge en midlertidig beskyttelse for alle ukrainske flyktninger.

– Mange vil få en ny ukrainsk nabo, eb ny klassekamerat, et nytt barn i barnehagen fra Ukraina. Vi er klare til å ta imot mange flyktninger til Norge, sier Mehl.

Norge skal også hjelpe landene rundt Ukraina. Dit har det allerede kommet flere hundre tusen flyktninger.

– Vi vet at flyktningstrømmen er enorm. Vi vet ennå ikke hvor mange som vil komme til Norge, sier hun.

Situasjonen kan endre seg raskt.

Både justisministeren og statsministeren skryter av nordmenn som stiller opp for flyktningene.

– Det er viktig at vi er rause og varme fra første stund. Og at vi kan bidra med medmenneskelighet og åpne armer, sier Mehl.

Støre brukte også pressekonferansen til å berolige. Årsaken var et angrep i Ukraina natt til fredag. Da ble et atomkraftverk truffet av en rakett. Det ble en brann. Støre sier at det foreløpig ikke er noen fare for utslipp. Og at Norge har god beredskap når det gjelder atomsikkerhet. Folk vil få rask beskjed hvis noe skjer.


---

Kort om saken:

  • Norge vil gi midlertidig beskyttelse til flyktninger fra Ukraina.
  • Da kan de få rask hjelp når de kommer til Norge.
  • Justisminister Emilie Mehl sier Norge er forberedt på å ta imot mange flyktninger.

---



Siste utgave

På forsiden nå