Norge
Bildet er av fangevoktere som ser ut i luftegården av et fengsel. Det er sand på bakken og lyse murer. I luftegården står det fanger i blå drakter. Arkivfoto: Katharine Houreld / AP / NTB

Ny avtale kan redde nordmann som er dømt til døden

Norske Saad Jider Hayd ble dømt til døden til i Somaliland i 2020. Etter flere anker så det ut som at alt håp var ute. Men nå kan en ny avtale redde ham.

Advokatene til Hayd kan bekrefte at det en slik avtale. Det gjør de både til avisa Dagbladet og kanalen TV 2.

Både John Christian Elden og Farid Bouras har jobbet som advokat for Hayd. De har klart å få laget en avtale med klanene i Somaliland.

– Jeg kan bekrefte at klanene i Somaliland nå har gått med på en avtale. Saad Jirde Hayd kan få slippe fri når det er betalt en erstatning. Det sier Elden til Dagbladet.

Kravet er at Hayd og familien må betale 70.000 dollar. Det er rundt 612.000 kroner. Summen er ifølge tradisjonen prisen for 100 kameler.

– Ja, det er det som er tradisjonen. Erstatninger blir gitt i form av kameler, heller enn i form av penger. Avtalen er i orden når det er kjøpt eller samlet hundre kameler, og de er gitt til familien til den døede, sier Bouras til TV 2.

56 år gamle Hayd har vært i fengsel i Somaliland siden april 2020. Da var han på ferie, og havnet i slåsskamp med en annen mann. Hayd skal ha brukt en selvforsvarsspray. Den andre mannen døde kort tid senere. Hayd ble pågrepet av politiet dagen etter.

Senere ble han tiltalt for drap. Saken har vært behandlet i tre ulike domstoler. Det har også vært et tema å søke om nåde fra presidenten.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå