Norge
Bildet er av en hånd som holder et rødt norsk pass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Politiet ber folk vente med å skaffe nytt pass

Det har i flere måneder vært lange køer for å få nytt pass. De som kan vente med det til høsten bør gjøre det, sier politiet.

Det er lange køer for å få nytt pass i Norge. Men det er også en utfordring i mange andre land i Europa. Årsaken er at det er mangel på det som blir brukt til å lage pass. Det ble kjent tidligere i vår.

– Dette er en utfordrende situasjon, Men vi gjør det vi kan for at de fleste skal få enten pass eller nasjonalt ID-kort før sommeren. Det er derfor vi nå ser oss nødt til å be folk om å velge en av de, eller vente hvis de kan. Det sier Bjørn Vandvik i en pressemelding. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet.

Mange har planer om at de skal ut på reise etter to år med pandemi. Det har ført til at dobbelt så mange søker pass i mars i år sammenlignet med mars i 2019. Årsaken er at mange pass er blitt ugyldige de to siste årene.

Fram mot sommeren vil det ta lengre tid å få nytt pass eller ID-kort, tror politiet. Torsdag var det fem uker ventetid for pass, og tre uker for ID-kort.

Politiet ber også om at folk som skal reise innad i land som er med i Den europeiske union (EU) eller EØS velger nasjonalt ID-kort med reiserett. Det vil være et svært godt alternativ hvis du bare trenger legitimasjon, ifølge Vandvik.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå