Norge

Slik skal de feire 1. mai

For første gang siden 2019 kan 1. mai bli markert slik det pleier. Det blir en travel dag for mange.

De to siste årene har korona-pandemien ført til mindre arrangementer på 1. mai. Partier og organisasjoner har måttet nøye seg med små feiringer av arbeidernes internasjonale kampdag. Mye av det har skjedd på internett.

Men nå er det åpent igjen. Det er ingen regler som skal hindre smitte, og det er ingen krav om at folk må være en meter Så i år skal folk gå i tog, vifte med røde flagg og rope ut krav.

Dagen blir også markert med taler. Politikere fra ulike partier skal reise rundt. Det gjelder særlig partier på venstresiden. Det er Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt.

Partiene på høyresiden har ingen store planer, ifølge nyhetsbyrået NTB. De mest kjente i Venstre har ingen planer for dagen. Fremskrittspartiet er samlet til landsmøte denne helgen. De skal ha en intern konferanse søndag.

Jonas Gahr Støre er både statsminister og leder for Ap. Han skal starte dagen i Drammen med 1. mai-frokost. Så skal han reise på besøk flere steder i Vestfold og Telemark.

Han skal til Asker på kvelden. Der skal det være konsert til minne for Hans-Christian Gabrielsen. Han var leder for LO, som er den store fagorganisasjonen i Norge. Gabrielsen døde brått og uventet i fjor vår.

Peggy Hessen Følsvik har vært leder siden da. Hun skal holde tale og være vert for det store 1. mai-arrangementet i Oslo. Der skal det være flere taler før folk skal gå i tog. Det skal skje under slagordet «Frihet, demokrati og solidaritet» .

Utenriksminister Anniken Huitfeldt reiser til Trøndelag. Hun starter i Trondheim og reiser nordover. Hun skal stoppe i Malvik og Hommelvik, før hun til slutt når Meråker.

Kjersti Stenseng her partisekretær. Hun reiser til Østfold og Sverige. Først skal hun til Råde, Sarpsborg og Halden først. Så skal hun holde tale hos Socialdemokraterna i byen Strömstad i Sverige.

Dagen er viktig også for SV og Rødt. Mye tyder på at dagen blir mest travel for Kirsti Bergstø i SV. Hun fungerer som leder i partiet mens Audun Lysbakken er i pappaperm.

Bergstø starter dagen i Ås rett sør for Oslo. Så reiser hun til Ski, Lillestrøm, Enebakk og Jessheim.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes skal holde tale på torget i Sandnes. Så skal han holde tale i Stavanger etterpå. Marie Sneve Martinussen og Silje Josten Kjosbakken er nestledere i partiet. De skal tale i Asker og Drammen og Ski.

Siste utgave

På forsiden nå