Norge

Det er en sult-katastrofe i deler av verden

Rundt 20 millioner trues av sult på Afrikas horn. Situasjonen er like ille i nabolandene.

– Vi er nødt til å ta mat fra de sultne for å gi til de som sulter. Det er hjerteskjærende, sier Anna Eriksen til Klar Tale. Hun jobber på kontoret til Verdens matvareprogram (WFP) i Norden.

De siste ukene har det blitt dyrere å kjøpe inn nødhjelp til land der folk sulter. Det er alvorlig for de det gjelder.

Det er ekstra alvorlig i Jemen og seks land i Afrika.

– Situasjonen i disse seks Afrikanske landene er kritisk nå. Det samme gjelder for Jemen, sier Eriksen.

WFP har blitt nødt til å dele ut mindre porsjoner mat. Det er som følge av at maten koster mer. De får for lite penger til å hjelpe alle. Og det er ventet at flere vil trenger hjelp i 2022.

Konflikt. Klimaendringer. Korona. Høyere priser. Krig i Ukraina. Det er noen av årsakene.

Det er tørke i Kenya, Somalia og Etiopia. I løpet av 2022 kan tørken føre til sult for 20 millioner mennesker. Det advarer WFP om. Tørken er mest sannsynlig en konsekvens av global oppvarming.

Kyrre Lind sier det er mange ulike årsaker til at folk sulter i de tre landene nå. Han har ansvar for global helse i Unicef, som er en del av verdens-organisasjonen FN.

I mange land er det også konflikter. Sånn som i Somalia, sier Lind. Korona-viruset har også ført til problemer. Mange har vært for syke til å jobbe og dyrke mat. Krigen i Ukraina gjør ting enda verre.

– Ukraina og Russland selger mye til andre land. Både korn, solsikkeolje og kunstgjødsel, sier Lind. Han sier at mange land er avhengige av å kjøpe hvete fra både Ukraina og Russland.

FN annonserte tidligere i april at de skulle gi nødhjelp til Jemen og seks land i Afrika. Blant annet Kenya, Somalia og Etiopia. Målet er at det skal hindre sult. Pengene skal gå fra Verdens nødhjelpsfond (CERF).

Lind sier de har en skala for hvor vanskelig det er å skaffe mat. De kaller fase fem for hungersnød. Da er folk akutt underernært, og kan dø.

– Voksne kan klare seg en stund uten mat. Men for barn kan det fort bli kritisk, sier Lind.




Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå