Norge

Norges ordførere ønsker en inkluderende 17. mai-feiring

I to år har korona gjort feiringen av 17. mai annerledes. Nå blir det feiring uten korona-regler i hele Norge.

Skolebarna i første til tredje klasse skal få gå i skoletog. Det blir første gang for dem.

– Nå har koronaen tatt en ny vending. Vi kan lete fram alle gamle tradisjoner fra vår 175 år lange historie med å feire 17. mai, sier Liv Cecilie Lycke.

Hun er leder av 17. mai komiteen i Bergen. Hun forteller at i Bergen blir det tradisjonell feiring. Det var det sist i 2019. Det skal være program fra tidlig om morgenen til kvelden.

Feiringen fikk et nytt tilskudd de to siste korona-årene. De hadde en byfjordsparade med båter. Over 1.000 båter deltok.

– Vi i Bergen har et motto om at 17. mai skal være for alle. Både til lands, til havs og i lufta, sier Lycke.

Hun sier at alle som vil kan være med å feire. De kan også stille med det flagget de måtte ønske.

Både i Bergen og flere andre steder har det blitt laget en tradisjon. Det er lov å gå med andre flagg enn det norske. Geir Waage har engasjert seg i dette. Han er ordfører i Rana i Nordland. Han oppfordrer innbyggere fra andre land til å delta på 17. mai-feiringen.

– De ukrainske flyktningene som nettopp er kommet til Rana er også invitert, sier Waage.

Han sier han håper innbyggere fra andre land stiller opp i nasjonale festdrakter. De er også velkomne til å ta med sine nasjonsflagg. Sammen med de norske flaggene vil dette speile det fargerike samfunnet vi er blitt, sier han.

Det har de også gjort ved tidligere feiringer av nasjonaldagen, sier Waage til Rana.no.

Vik i Vestland fylke skal ikke ha salutt under årets 17. mai-feiring. Salutt er avfyring av løse kanonskudd. Det er på grunn av Ukraina-krigen.

– Vi mener det er feil å saluttere. Det kan være flyktninger der som rømmer fra krigen i Ukraina, sier Roy Egil Stadheim til Sogn Avis.

Stadheim er ordfører i Vik. Han sier at de også har flyktninger fra andre krigsområdet. Jeg vet at flere av dem får en reaksjon, sier Stadheim.

I Oslo skal 60.000 elever fra 130 barneskoler gå i barnetog. Kongefamilien skal stå på slotts-balkongen å vinke. Rundt 100.000 folk pleier å komme for å se på barnetoget langs ruten.

Stavanger er kjent som en internasjonal by. Det skal vises på 17. mai-feiringen. Fungerende ordfører Dagny Sunnå Hausken sier at alle er velkomne.

– Når vi feirer nasjonaldagen, feirer vi også åpenhet, toleranse og solidaritet, sier Hausken.

Hun mener at alle skal føle seg velkomne og være den de er. Med sin nasjonaldrakt og med sitt flagg. Det er et symbol på samhold og stolthet, skriver hun i det offisielle programmet for feiringen.

Siste utgave

På forsiden nå