Norge
Bildet er et bevisfoto som er gitt frigitt av statsadvokaten. Bildet er av Espen Andreassen Bråthen med pil og bue inne på Coop Extra på Kongsberg. Han sikter mot noe eller noen med spent bue i kassaområdet. Foto: Politiet / NTB

– Jeg angrer veldig på det jeg har gjort, sa Bråthen i retten

Espen Andersen Bråthen erkjente straffskyld da han møtte i retten onsdag. Han sier at han angrer på det som skjedde.

– Jeg erkjenner straffskyld. For hele tiltalen, sa Espen Andersen Bråthen onsdag. Han hadde blitt spurt av Liv Synnøve Taralsrud om han erkjente straffskyld for hele eller deler av tiltalen. Hun er sorenskriver.

Bråthen hadde møtt opp til den første av dagen av rettssaken mot ham. Den skal vare i 4,5 uke. Han er tiltalt for fem drap og angrep på mange andre. Årsaken er at han 13. oktober i fjor angrep og drepte tilfeldige mennesker i Kongsberg med kniv, pil og bue.

Fem personer ble drept. Bråthen er også siktet for 11 forsøk på drap, og 13 tilfeller av grove trusler. Han skal også ha kastet en kniv etter tre politifolk. Dette er han også tiltalt for.

Bråthen var rolig da tiltalen ble lest opp. Det var det aktor Andreas Christiansen som gjorde. Bråthen satt med armene i kors.

– Jeg angrer veldig på det jeg har gjort. Jeg skulle ønske de jeg drepte var i live. Det var ikke meningen. Jeg angrer veldig, sa Bråthen da han forklarte seg i retten.

Bråthen sa at han bestemte seg for å drepe da han fryktet at han skulle bli blind. Han ville gjennomføre angrepet før han mistet synet. Han hadde først bestemt seg én gang, men ombestemt seg. Senere bestemte han seg på nytt for å drepe. Han sa også at det ikke er noen fare for gjentakelse. Nå vet han nemlig at det er feil å drepe.

Før Bråthen fikk forklare seg, hadde aktor i saken fortalt hva som hadde skjedd. Christiansen beskrev hvordan Bråthen gikk fra Extra-butikken i sentrum og ut i gatene. Der skjøt han etter folk som kom forbi. Det finnes mye bilder fra ulike overvåkningskameraer i området. Sammen med opptak av nødsamtaler beskrev Christiansen hva som hadde skjedd.

En kvinne ringte til politiet og sa at hun sto utenfor butikken sammen med en som var blitt truffet av en pil i armen. Selv ble hun forsøkt skutt etter.

– Han prøvde å skyte meg. Herregud. Med pil og bue, sier hun til personen på nødsentralen til politiet.

– Er det sånn ordentlig pil og bue, spør politiet i opptaket.

– Ja, svarer hun. Kvinnen beklager med at hun var blitt borte fra samtalen en stund. Hun måtte ta hånd om datteren.

– Han sa ingenting. Han bare så helt gæren ut og skjøt mot alle i nærheten, sa kvinnen.

Bråthen har også før erkjent straffskyld. Det har skjedd i fengslingsmøtene som har vært. Han har også sagt seg enig i at ting har skjedd slik det er beskrevet i tiltalen.

Det er 31 fornærmede i saken. De 26 som overlevde skal inn og forklares seg i løpet av de neste ukene.

Det er sterk tvil om Bråthen kan bli straffet. Selv om han erkjenner straffskyld.

Han er undersøkt av tre rettspsykiatere. De er enige om at han var utilregnelig da han angrep og drepte folk i fjor høst. De mener han hadde «en sterkt avvikende sinnstilstand». Om retten er enig i at han var utilregnelig, så er det ingen mulighet for å dømme ham til noen straff.

Men han kan bli dømt til behandling. Aktor har også varslet om at han vil be om at Bråthen blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

Fredrik Neumann er advokat, og sier at han er enig i det ønsket fra aktor. Neumann er advokaten til Bråthen.

(Klar Tale følger saken)

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå