Norge

Miljøaktivistene ble sponset av familie-bedriften til statsråd

Extinction Rebellion ble sponset av møbelselskapet Vestre. Det er familie-selskapet til Norges nærings-minister.

Politikere måtte gå ut fra Stortingssalen under protest forrige uke. En gruppe aktivister ropte til politikerne under spørretimen. De limte seg fast og krevde at det ble gjort mer for å redde klimaet på jorda.

Jan Christian Vestre er næringsminister. Familien til næringsministeren eier et møbelselskap som heter Vestre. De sponset miljø-aktivistene Extinction Rebellion med 300.000 kroner i fjor.

– Å lamme landets nasjonal-forsamling er ikke riktig måte å gå fram på, sier Vestre til avisa Dagbladet.

I 2020 inngikk møbelfabrikken et tre års lang avtale med organisasjonen. Men avtalen ble avsluttet i oktober i fjor. Det var samme måned som Jan Christian Vestre ble statsråd.

Han eier fortsatt det meste av selskapet. Men han har ikke noen aktive roller. Aktivister i Extinction Rebellion har blitt politianmeldt for hendelsen forrige uke. Det er Stortinget som har anmeldt aktivistene.

Øyvind Bjørnstad er strategi- og bærekraftssjef i Vestre. Ifølge han ble avtalen avsluttet etter en aksjon. Aktivistene blokkerte svenske flyplasser.

– Extinction Rebellion gjennomførte en aksjon på flere flyplasser i Sverige. Vi mener de satt liv og helse i fare. Dette er noe vi ikke ønsker eller kan støtte, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå