Norge
Bildet viser en flått som krabber på huden. Ett til to døgn etter at flåtten har bitt seg fast og begynt å suge blod, kan den begynner å overføre smitte.. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB

Stadig flere tar vaksine mot flått

Insektet flått sprer viruset TBE. Stadig flere tar vaksine mot flått. Folk bør ta vaksine om de er mye i områder der det er flått, råder FHI.

Norge — I alt 22.494 personer har vaksinert seg mot flått i år. De har tatt til sammen 28.335 doser med vaksine. Vaksinen beskytter mot TBE-viruset, som finnes i flått.

TBE-viruset gir infeksjoner i hjernen og ryggmargen. Sykdommen rammer veldig forskjellig. Noen kan bli alvorlig syke. Og problemene kan vare lenge.

I fjor fikk 13.504 personer vaksinen. De tok tilsammen 15.428 doser. Det viser registeret SYSVAK.

Vaksinen beskytter mot skogflåttencefalitt, som er det TBE-viruset egentlig er.

Alle som ferdes mye i skog og mark der viruset er til stede, bør vurdere vaksine, mener Folkehelse-instituttet (FHI). De har lagt inn sin vaksine-anbefaling.

– I Norge bør det vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark. Det gjelder langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, ifølge FHI.

Risikoen for smitte er høyest i disse områdene.

Apotekene selger vaksiner. Hos apotekkjeden Apotek 1 merker de at flere vil vaksinere seg. De har solgt dobbelt så mange vaksiner mot flått hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi ser at flere er opptatt av å beskytte seg i flåttsesongen. Særlig de som har skaffet seg hund eller katt under pandemien. Det har økt risikoen for å få flått inn i huset, sier farmasøyt Maren Lima i Apotek 1. Hun har sendt en e-post til NTB.

I Norge regnes sesongen for flått fra april til november. Men allerede i februar var det flått på Sørlandet. De fleste flåttbitt er ufarlige. Men de kan i verste fall gi virus-sykdommene TBE og borreliose. Det finnes ingen vaksine mot borreliose.

Yvonne Kerlefsen er rådgiver ved Flåttsenteret. Hun sier at de får mange henvendelser om TBE-vaksinen. I grunnvaksinen er det tre doser. Folk glemmer ofte å ta alle dosene. Eller de tar dosene til feil tid.

– Vaksinen kan tas når som helst på året, ifølge Flåttsenteret. Men de anbefaler at folk starter vaksinasjonen i god tid før flåttsesongen begynner. Vaksinen settes med sprøyte i overarmen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå