Norge

Fraværsreglene kommer tilbake

Til høsten blir fraværsreglene vanlige igjen.

Bildet viser elever og lærer i klassesituasjon på barneskole. Fraværsreglene er tilbake som normalt på skoler fra høsten av.
TILBAKE: Fraværsreglene er tilbake som normalt på skoler fra høsten av.
Publisert Sist oppdatert

Dette skoleåret har fraværsreglene vært borte. Til høsten blir det vanlige regler på ungdomsskoler og videregående skoler.

Det er etter planen som ble lagt i november. Det var da de midlertidige reglene ble bestemt, opplyser Kunnskapsdepartementet om.

– Vi ville ikke at elever gikk på skolen med luftveissykdom fordi de var redd for høyt fravær, sier Tonje Brenna. Hun er kunnskapsminister.

Brenna sier hun er glad for at samfunnet er tilbake til en mer normal hverdag. Også i skolen.

– Det betyr at vi går tilbake til vanlige regler og rutiner for tilstedeværelse på skolen til høsten, legger hun til.

De vanlige reglene har en grense på 10 prosent. Har elevene mer får de ikke karakterer i det faget. Det gjelder udokumentert fravær.

Under korona-pandemien kunne elevene bruke egenmelding eller bekreftelse fra forelder. Nå må elevene vise gyldig dokumentasjon. Det gjelder legeerklæring eller fra annen sykkyndig.

Det kan være fysioterapeut, tannlege, psykolog eller helsesykepleier. Det er først ved fravær over 10 prosent i et fag elever trenger dokumentasjon. De trenger ikke si i fra hver gang de er syke, så lenge de holder seg under fraværsgrensa.

Kunnskapsministeren mener det er viktig at elevene kommer på skolen. Både for å lære og for å være en del av det sosiale fellesskapet. Samtidig er hun åpen for å se på reglene.

– Vi vet at fraværsgrensa har bidratt til at elevene er mer på skolen. Men vi ser også at fraværsreglene slik de er i dag, har sine utfordringer.

Brenna sier at de hele tiden må arbeide med reglene. Det er viktig at elevene er så mye som mulig på skolen, sier hun.

Utdanningsdirektoratet skal se på dagens regler for fravær. De har fått i oppdrag å gjøre det før sommeren.

– Regelverket skal oppleves rettferdig for både lærere og elever. Vi skal ta en gjennomgang på om det er for komplisert og for byråkratisk, sier Brenna.