Norge

Har funnet apekopper i Norge

Det er funnet smitte med apekopper i Norge. Det sier Folkehelse-instituttet (FHI).

Det er funnet smitte hos en person som bor i fylket Viken, melder FHI tirsdag. Smitten er hos en person som nylig var på reise i et annet land enn Norge.

FHI skriver i en pressemelding at dette er smitte som er koblet til annen smitte i Europa.

FHI sier nei til å avsløre noe om kjønn, alder, mer nøyaktig hvor personen bor eller har vært på reise. Det er for å hindre at noen kan avsløre hvem som er smittet.

Den smittede tok selv kontakt etter å ha merket symptomer etter å ha kommet hjem. Den tok da kontakt med helsetjenesten, og blir nå fulgt opp.

Det er gjort arbeid med å spore smitte. Det har FHI gjort sammen med helsetjenesten i kommunen der personen bor. De mener det er liten fare for at smitten er spredt videre.

Det har vært ventet at noen blir smittet i Norge, forklarer Helena Niemi Eide. Hun er lege ved FHI.

– Helsetjenesten er forberedt på det, sier hun. FHI har laget rutiner og råd for hva som helsetjenesten skal gjøre med folk som er eller kan være smittet.

Nærkontakter er bedt om å følge med på symptomer. De er også bedt om å ringe fastlege eller legevakt om de merker noen slike. De vanligste symtomene er feber og og at du følger deg i dårlig form. Så kan det komme utslett og hevelser på lymfeknuter.

Prøven ble undersøkt ved Oslo universitets-sykehus (OUS). De første prøvene er også sendt til det svenske FHI for å være helt sikker.

Avisa VG har spurt OUS om de jobber med flere prøver. OUS ønsker ikke å si noe om det nå.

---

Apekopper

  • På noen få uker er det funnet mange syke personer med apekopper i Europa og Nord-Amerika.
  • Det er et virus som først og fremst sprer seg fra aper eller gnagere til mennesker. Men den siste tiden kan det ha spredd seg mellom mennesker.
  • Viruset kan føre til feber, utslett, smerter i kroppen og lymfeknuter. Det kan også være dødelig.

---Siste utgave

På forsiden nå