Norge

Vil finne ut om 500 stortings-representanter har misbrukt goder

500 Stortings-politikere må svare på hvordan de har brukt ulike ordninger. Det skal gi svar på om godene er misbrukt, og av hvor mange.

Det siste året har det vært flere nyheter om at politikere har misbrukt ulike goder for Stortings-representanter. Nå skal Riksrevisjonen finne ut hvor mange som har gjort det.

De vil se på fire av ordningene.

Den ene er pendlerboliger. Flere politikere skal ha fått det, uten at de hadde krav på det. Det har ført til at Kjell Ingolf Ropstad måtte slutte som statsråd, og Eva Kristin Hansen måtte slutte som Stortings-president.

Politikere som slutter på Stortinget får dekket lønn inntil de får en ny jobb. Først kan de få fratredelses-ytelse, fordi de slutter. De kan også få etterlønn om det tar tid å få en ny jobb. De får mindre i etterlønn enn i fratredelses-ytelse. Det er det andre og tredje som skal bli undersøkt. For flere mener den ordningen er misbrukt.

Det fjerde er refusjon av utgifter til reiser. Politikere kan få dekket mange av disse. Men dette er også blitt misbrukt. To politikere er dømt til fengsel for å ha brutt reglene og loven. Både Mazyar Keshvari og Hege Haukeland Liadal ble dømt. Keshvari ble dømt til 11 måneder i fengsel. Liadal til sju måneder i fengsel.

Riksrevisjonen skal undersøke alle som har vært på Stortinget siden 2009. Både faste representanter, men også de som har møtt opp som vara i mer enn 100 dager.

På den tiden er det rundt 500 representanter som har brukt en eller flere av ordningene. Alle disse skal nå bli undersøkt.

Dette er folk som har det viktigste tillitsvervet i landet, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han er riksrevisor.

– Det stiller særlig høye krav til den enkelte. Derfor er det ekstra viktig at det er høy grad av åpenhet om denne undersøkelsen, sier han.

Riksrevisjonen vil også undersøke om Stortinget og administrasjonen har fulgt og brukt ordningene slik det står i reglene. Det skal også bli undersøkt om det er for dårlig intern kontroll.

Det skal komme en rapport etter undersøkelsen. Den skal etter planen være klar før april 2023.


Siste utgave

På forsiden nå