Norge

Gikk i spontant Pride-tog i Oslo

Skeive lot seg ikke stoppe etter skytingen i Oslo. Et fargerikt tog med mennesker gikk likevel gjennom Oslos gater.

To mennesker er drept. 21 mennesker er skadd. Angrepet i Oslo berører alle i hele byen.

Politiet mente det var for farlig å arrangere Pride-parade. Men mange hundre mennesker lot seg ikke stanse. De lagde et tog med mennesker likevel. Det startet ved politihuset i Grønland.

Med regnbueflagg, i fargerike kostymer og med blomster i hendene fylte menneskene gatene.

De ropte «we’re here, we’re queer, we won’t disappear». De hevet flaggene. Jubel og applaus brøt ut.

Toget gikk mot puben London. Det var utenfor der at angrepet skjedde. Et blomsterhav har vokst fram ved sperringene rett ved stedet. Det ligger i Rosenkrantzgate i Oslo.

Skytingen medførte at lørdagens Pride-parade ble avlyst, men det oppsto et spontantog i Oslos gater. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Aurora Thyvold var en av dem som gikk i toget.

– The first pride was a riot, og det er det vi tar det tilbake til i dag. Vi slåss for rettighetene våre. Vi er i 2022. Men det er ikke haterne, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

– Hva tenker du om at så mange har møtt opp, selv om det ble avlyst?

– Jeg tenker det er en selvfølge. Fordi for oss skeive er det å stå opp for våre rettigheter ikke noe nytt. Så selv om det kanskje blir for skummelt for andre. Så er det her å være skeiv, å gå i pride, og å slåss for rettighetene, noe noe som skjer hele tida, sier Thyvold.

Lederne av paraden gikk fram ved puben. Det ble holdt flere taler der. Ved puben stilnet ropene. De som startet toget ba folk om å være stille, av hensyn til ofrene.

Bildet viser folk som går i et spontant Pride-tog i Oslo.

Politiet beskyttet paraden så godt de kunne.

Det var uniformert politi og politihester i paraden. Dessuten var det sivile politifolk i og ved paraden. Klar Tale observerte flere.

Oslo Pride og Fri har oppfordret folk til å markere Pride hjemme og i nabolaget. Men Oslo var full av folk lørdag. Mange av dem ble med i toget. Både voksne og barn ble med.

Klar Tale snakket med Elin Stillingen tidligere lørdag. Hun var få meter unna gjerningsmannen da skytingen skjedde lørdag. Hun ville gjerne at paraden skulle bli noe av.

---Siste utgave

På forsiden nå