Norge

To personer drept i angrep på utested og pub for homofile

Minst to mennesker er drept i Oslo. 21 andre ble skadd. En mann angrep og skjøt på utstedet Per på hjørnet og puben London.

Hedda Holth er medievakt ved Oslo universitets-sykehus. Hun sa lørdag morgen at det er 19 skadde som får hjelp av helsevesenet nå. Det er sendt inn sju skadde til Ullevål og 11 personer får hjelp på legevakten. En skadd er også sendt til Ahus. Politiet sier det er 21 skadde. Ti av de er alvorlig skadd etter skytingen.

Politiet sier lørdag morgen at de etterforsker saken som et terrorangrep. De har også siktet den pågrepne mannen for terror, drap og drapsforsøk.

De tror det bare var én mann som gjorde angrepet. Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) skal ha visst om mannen fra før av.

Natt til lørdag gikk politiet til aksjon mot adresser de knytter til mannen i jakt på motiv. Den ene adressen er boligen til mannen.

I 6-tiden lørdag morgen var krimteknikere fra politiet godt i gang med sitt arbeid på stedet. Det er satt ut markører og søkt med hund. Flere fra politiet krimteknikere godt i gang med arbeidet på stedet. Det ble satt ut markører og søkt med hund. Flere av politifolkene hadde vært der hele natten.

Angrepet skjer midt under feiringen av Pride i Oslo. Det startet rundt klokka 1.15 da en mann kom til utestedet Per på hjørnet i Oslo sentrum. Vitner sier at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte. Politiet sier at to personer ble drept der. Politiet sier til nyhetsbyrået NTB at de tror også angrepet startet der.

Mannen skal ha gått videre til puben London, som er kjent for å være en pub for homofile. Flere vitner sier til NTB at gjestene der feiret Pride, men at de måtte kaste seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd.

Gjerningsmannen skal ha blitt pågrepet klokka 1.19. Det skal ha skjedd etter at han ble jaget nedover gata. Det kan ha blitt skutt på et gatekjøkken i nærheten også, sier Tore Barstad. Han er innsatsleder hos politiet.

Avisa Aftenposten skriver at en video viser at mannen blir tatt. Han ble pågrepet av væpnet politi med hjelp fra sivile og vektere. Sivile drev også livreddende førstehjelp på stedet.

– Det finnes folk som har gjort en heroisk innsats for å få kontroll på gjerningspersonen, sier Barstad.

I timene etter var det kaos på plassen foran Oslo tinghus. Det er den største plassen mellom stedene som ble angrepet. Det var mye væpnet politi på stedet. Ofre ble fraktet vekk. Venner og nære sto igjen og gråt.

Politiet jobber på stedet utover lørdagen.

– Vi er nødt til å gjøre en masse tekniske undersøkelser på stedet. Det gjør vi for å finne ut hva som har skjedd, og hva disse stakkars folkene har opplevd, sier Barstad.

Oslo-politiet har økt bemanningen. De har gjort seg klare for eventuelle nye angrep. Men politiet sier de er sikre på at det bare dreide seg om én gjerningsmann på utestedene.

– Vi må gjøre vurderinger om vi skal gjøre tiltak under pride-arrangementet lørdag, sier Barstad. Da skal blant annet Pride-paraden gå gjennom Oslo sentrum.

Pride-ledelsen har også satt krisestab etter angrepet.

– Våre tanker går til de pårørende og de skadde. Oslo Pride har satt krisestab. Vi har kontakt med politi og andre det er nyttig å ha kontakt med nå. Det sier Rohan Sandemo Fernando til kanalen NRK. Han er pressesjef i Pride.

Det er også klart at Pride-paraden blir avlyst. Det er gjort etter råd fra politiet.

---

Dette vet vi om skytingen

  • Politiet fikk melding om skyting klokken 01.14.
  • Skytingen skal ha startet på Per På Hjørnet. Det var også der to personer ble drept. Gjernings-personen skal ha gått mot London pub, som er en populær bar for homofile.
  • To personer ble drept. Og 21 personer er skadd. Ti av dem er alvorlig skadd.
  • Det var en mann på 42 år som skal ha skutt mot mange personer. Politiets sikkerhets-tjeneste visste hvem han var fra før. Men sier ingenting om hvordan de vet om ham.
  • Politiet etterforsker saken som terror.
  • Mannen er siktet for drap, drapsforsøk og terror.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå