Norge

Mener hat ikke må stoppe oss

I dag skulle mange gått i Pride-paraden i Oslo. Dagen har blitt helt annerledes. Men mange vil fortsatt vise hva de står for.

Natt til søndag ble minst to personer drept og flere skadet. Politiet sa lørdag morgen at de etterforsker saken som et terrorangrep. Ett av angrepene skjedde på puben London. Det er en pub for homofile.

Lørdag skulle det vært Pride-parade i Oslo. Den er avlyst. Det var forventet at mange folk skulle delta i Pride-paraden. Stemningen i Oslo var annerledes lørdag formiddag.

Politiet har sperret av gaten der skytingene skjedde. På utsiden av sperringen la folk ned blomster. Mange sørget. Noen var redde. Det er enda ikke bekreftet hvem som døde etter skytingene.

Angrep

På utsiden av Stortinget har statuen blitt pyntet med flere Pride-flagg. Tre ungdommer sitter på bakken ved siden av statuen. Den pyntede statuen får oppmerksomhet av folk som går forbi.

– Happy Pride, sier Kirsti Karina Dahl Sæternes til en forbipasserende.

Sæternes forteller til Klar Tale at hun har hatt en søvnløs natt. Hun fulgte med på nyhetene i natt. Hun bestemte seg for å dra inn til sentrum tidlig.

– Vi skal ikke la hat stoppe oss, sier hun.

Robin Solberg har satt seg ned sammen med Sæternes. Han har også tatt til gatene for å spre et budskap.

– Vi må få lov til å være oss selv uten å være redde, sier Solberg.

Ungdommene har forståelse for at paraden ble avlyst. Men de håper folk fortsatt velger å markere dagen. Ved å ta med seg et Pride-flagg dit de skal. Ved å være stolte. Ved å ikke gjemme seg.

De tror målet med angrepet er å få folk til å tie. Derfor velger det å gjøre de motsatte. De har hevet Pride-flagget. De håper folk vil gjøre det samme. Vi håper folk kommer og setter seg ned med oss. Så kan vi markere dagen sammen, sier Sæternes.

Ned Karl Johans gate jogger noen med et Pride-flagg stikkende opp av sekken. Noen har Pride-sokker. Noen legger ned blomster for ofrene av terroren.

– Pride handler om kjærlighet. Det kan ingen stoppe oss fra å vise, sier Solberg.




Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå