Norge

Ingen stor hetebølge i sikte for Norge

Denne uka får Norge kjenne på noe av den heten som preger Europa nå. Men det blir mindre varmt, og det vil vare i kort tid. For på fredag snur det.

– Dette er et blaff av den varmen som har vært sør i Europa, sier Pernille Borander. Hun er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Det blir aller varmest i indre Østfold. Der er det er ventet 33 grader flere steder.

– Det blir nok ingen ny rekord i Norge. Men det blir veldig varmt, sier Borander.

Varmerekorden i Norge er 35,6 grader. Den ble målt i Nesbyen i Buskerud i 1970.

Det blir varmest sør på Østlandet, på Sørlandet og øst i Rogaland.

– Tropevarmen er ganske konsentrert på Sør- og Østlandet. På resten av vestlandet har vi regnbyger og temperaturer rundt 20 grader, sier hun.

Det skal være varmest på onsdag, men det vil kunne bli varmt også torsdag. Det kan bli nesten 30 grader varmt flere steder da også.

– Så er tropevarmen over for denne gang. Det er tilbake på norsk sommer på fredag, sier Borander.

Da er det ventet under 20 grader og regn i mye av landet.

Meteorologisk institutt kaller det tropevarme når det blir mer enn 30 grader varmt. Det har skjedd 33 ganger de siste 85 årene.

– Det er ganske uvanlig med over 30 grader i Norge. De som synes det blir ubehagelig, bør prøve å drikke rikelig med vann, ta pauser fra sola og kanskje ta seg et bad, anbefaler Borander.

Det er ingen egne farevarsel for hete i Norge. men det er meldt om fare for skogbrann på store deler av Østlandet.

– Skogbrann-varselet varer nok et par dager til før det kommer regn, sier Borander.

Det er ventet regn og ustabilt vær når det blir kjøligere igjen.

– Det blir regn de aller fleste steder i løpet av helgen, men også litt sol innimellom. På torsdagen er det Vestlandet, Trøndelag og Nordland som kan få en del regn. Det blir litt tørrere østafjells og i Finnmark. På fredag blir det også vått på Østlandet og Sørlandet, sier Borander.

– I helgen ser det ut til at det blir mellom 22 grader og 24 grader de varmeste stedene på Østlandet. Det samme gjelder på Sørlandet. Vestlandet kan få mellom 18 grader og 20 grader. Trondheim får ned mot 15 grader, og det samme lenger nord. Men de fleste får nok se sola litt, sier hun.

Det begynner også å bli varmere å bade i indre Oslofjord. Der er det 20 grader varmt i vannet. På Vestlandet er det rundt 5 grader kjøligere i havet, ifølge havvarsel.no.

Det er også sendt ut varsel om fare for lyn og torden i store deler av Sør-Norge. Borander sier det er viktig å sjekke værvarselet før du legger ut på tur i fjellet.

– Det kan være farlig på fjellet så lenge det er noe som helst lyn. Lyn og torden er kjempe-uforutsigbart. Du skal ikke være på høye punkter på fjellet om det er tordenvær. Blir du overrasket må du prøve å søke ly, og legge seg under en større stein for eksempel, advarer Borander.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå