Norge

Flere studenter får bli det de ønsker

Tusenvis av unge er klare til å studere. Og mange kan utdanne seg til det yrket de helst vil.

Mange studenter har fått tilbud om plass på førstevalget sitt. De får bli det de ønsker.

Sist gang så mange fikk tilbud om førstevalget sitt var i 2005. Mer enn seks av ti søkere har fått plass på de studiene de helst ville. Men antallet søkere har gått ned.

– Etter to år med pandemi er vi tilbake på 2019-nivå i antall søkere, sier Sveinung Skule. Han er direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Skule tror det handler om at arbeidsmarkedet er bedre. I tillegg er det igjen mulig å reise og studere i utlandet, sier han.

133.592 personer søkte høyere utdanning gjennom Samordna opptak i år. Det var 152.730 året før. I år er det bare 15.982 kvalifiserte søkere som står uten tilbud. I fjor var det 27.875.

Det er flere som søkte seg til nettstudier i år. Det samme gjelder studier på deltid.

– Det er en utvikling vi har sett over flere år, som har vært sterkere under pandemien, sier Skule.

Skule sier at mange voksne søkere velger den type studier. De har ofte en jobb, bosted og familie de ikke kan forlate.

Det vanskeligste studiet å komme inn på er det samme som i fjor. Det er honours-programmet i realfag på Universitetet i Oslo. Det har høyest poengkrav for førstegang-vitnemål.

Det gjelder se som søker direkte fra videregående. Studiet krever 63 poeng. Det betyr at det ikke er nok å ha karakteren seks i alle fag og eksamener fra videregående. Folk må også ha tilleggs-poeng.

Nedgangen i antallet søkere totalt går blant annet utover søkingen til sykepleiestudier. Litt over 10.000 søkere har sykepleie-studier på førstevalg. Det er det laveste siden 2013.

Antallet søkere til sykepleiere har falt de siste årene. Med unntak av et lite hopp mellom 2019 og 2020.

– Det er 5.200 plasser på sykepleiestudier. Det er fortsatt langt flere søkere enn plasser, sier Skule.

Tollstudiet i Stavanger har 60 planlagte studieplasser. Hele 1.172 søkte på studiet som førstevalg. Det gir 19,5 søkere per plass.

43 prosent av søkerne søker seg til hjemfylket sitt. I fjor var det 45 prosent.