Norge

Flere anmelder hatkriminalitet mot skeive

Politiet har fått mange anmeldelser om hatkriminalitet mot skeive etter skytingen i Oslo. Har det vært flere lovbrudd, eller er det flere som anmelder?

25. juni var det skyting i Oslo. To menn ble drept og over 20 skadd i skytingen. Politiet jobber etter flere teorier. Blant annet at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile.

Etter angrepet har det vært oppmerksomhet rundt hatkriminalitet mot skeive. Avisa Budstikka skrev om en mann som ble fysisk og verbalt trakassert. Det var fordi han og barna hadde med seg regnbuefarget bag.

Pride-flagg har blitt brent flere steder. Mange skeive har fortalt sine historier om hatkriminalitet.

Mange har anmeldt hatkriminalitet mot skeive den siste måneden. Nesten halvparten av anmeldelsene har handlet om det. Det har kommet nesten like mange anmeldelser på én måned som hele resten av året.

Det viser tall fra Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i politiet.

Det var 68 anmeldelser fra starten av året til 24. juni som gikk på dette. Det kalles hatkriminalitet på grunnlag av seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Fra 26. juni til 26. juli var det 61 slike anmeldelser.

Politiet har også mottatt 39 tips på den nasjonale tipsportalen for hatefulle ytringer i perioden. Det er opprettet åtte straffesaker i forbindelse med slike tips.

Har det vært flere lovbrudd, eller er det flere som anmelder? Det vil ikke politiets nasjonale kompetansemiljø innen hatkriminalitet kommentere.

Nyhetsbyrået NTB har spurt landets politidistrikt om de har fått flere anmeldelser for hatkriminalitet. De spurte om det har vært flere den siste måneden enn samme periode i fjor.

Sju av 11 distrikter har svart. Flere forteller om større økning. Politiet tror det også er hatkriminalitet som ikke anmeldes.

Øst politidistrikt fikk ti anmeldelser. I fjor fikk de fire. Oslo politidistrikt har mottatt 28 anmeldelser for hatkriminalitet basert på seksuell orientering siden 25. juni.



Siste utgave

På forsiden nå