Norge

Enda flere elever rammes når flere lærere streiker

Til sammen 8.200 lærere over hele landet er i streik mandag. Flere krever at streiken avsluttes.

Lærere streiker over hele landet. Mandag begynner 1.800 flere å streike. Da er det til sammen 8.200 lærere i streik.

På lørdag prøvde partene å finne en løsning. De møtte med Riksmekleren. Det er Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund som streiker.

De må finne en løsning med Kommunesektorens organisasjon (KS). De møtte med riksmekler Mats Wilhelm Ruland. De ble ikke enige. Utdanningsforbundet brøt meklingen.

De mener KS ikke møter kravene deres. Derfor fortsetter streiken. Steffen Handal er leder for Utdanningsforbundet. Han frykter tvungen lønnsnemnd. Tvungen lønnsnemnd brukes ikke ofte i Norge. Da avslutter regjeringen streiken.

Lærerstreiken begynte så vidt i juni. Men flere begynte å streike fra skolestart i august. Lærere fra hele landet streiker. Unntatt i Oslo. Skoleåret er på 190 dager. Noen elever har nå mistet ti prosent av undervisningstiden.

---

Mange har krevd at streiken slutter:

* Foreldreutvalget for grunnskolen har bedt regjeringen gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

* Barneombudet har sagt de er bekymret. De har bedt Kunnskapsdepartementet skaffe oversikt over hvordan streiken påvirker elevenes rettigheter.

* SOS barnebyer mener psykisk helse må tas med i vurderingen om liv og helse er truet.

* Mental helse ungdom og Elevorganisasjonen har bedt regjeringen om å komme på banen.

* Medier både lokalt og nasjonalt har intervjuet unge som mister undervisning. Flere er bekymret for hvordan streiken påvirker skolehverdagen i dag. Men også for om det kan ha negativ påvirkning framover. For eksempel på eksamen.

---

Regjeringen kan gripe inn når liv og helse står i fare. Eller hvis viktige samfunnsinteresser står på spill. To grunnleggende rettigheter står opp mot hverandre. Lærerne har rett til å streike i en arbeidskonflikt. Og elevene har rett til opplæring.

Det er en klassisk problemstilling, sier Kirsten Kolstad Kvalø. Hun er seniorrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter.

– Det er vanskelig å svare på når den ene rettigheten blir viktigere enn den andre, sier hun.



Siste utgave

På forsiden nå