Norge

Forskere mener norske gassanlegg kan være i fare for angrep

Norsk gass vil bli ekstra viktig for Europa i vinter. Det gjør at norske anlegg kan være i fare for å bli angrepet, mener forskere.

I går ble det kjent at det er tre store lekkasjer av gass i rørene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen. Det er mistanke om at noen har ødelagt disse med vilje.

– Jeg tror det er Russland som vil kutte forsyningen av gass uten å si det, Ståle Ulriksen til avisa E24. Han er forsker ved Sjøkrigs-skolen.

Årsaken til at de gjør det på denne måten, er at det blir vanskelig å si at de har skylda, mener Ulriksen.

Russland har i mange år solgt og levert gass til andre land i Europa gjennom Nord Stream 1. I slutten av august ble det stopp. Siden da har Norge fått en svært viktig rolle som leverandør av gass til Europa.

Det gjør at gassrør fra Norge aldri har vært viktigere. Og dermed har de heller aldri vært i så stor fare som nå, mener Ulriksen. Det samme sier Geir Hågen Karlsen til kanalen NRK. Han er oberstløytnant ved Forsvarets høgskole.

– Vi har en storkrig i Europa akkurat nå. Norsk gassforsyning er trolig det største og mest strategisk viktige målet for sabotasje i hele Europa akkurat nå, sier Karlsen.

– Det kan skje på mange måter. Med dykkere, ubåter, ubemannede fartøy eller cyberangrep mot anlegg på land. Den trusselen tror jeg vi skal ta veldig alvorlig, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå