Norge

Russer siktet for ha fløyet droner på Svalbard

En 47 år gammel russer ble mandag pågrepet av norsk politi. Han er siktet for å ha fløyet drone på Svalbard.

– Politiet har fått støtte fra retten til å varetektsfengsle en 47 år gammel mann fra Russland i to uker. Han er også statsborger i Storbritannia. Mannen er siktet for å ha fløyet drone på norsk territorium på Svalbard, sier Anja Mikkelsen Indbjør. Hun er politiadvokat.

Ifølge avisa The Barents Observer er mannen sønn av en viktig alliert av president Vladimir Putin. Han skal i retten ha forklart at han har seilt rundt Svalbard og langs den norske kysten siden i sommer.

I retten skal mannen ha sagt at han skal bli ansett som britisk statsborger og at han bor i Italia. Ifølge Barents Observer skal mannen ha uttalt i media at han er mot invasjonen av Ukraina, og at han aldri stemte på Putin. Det skal ha ført til overskrifter i medier for russere som bor i andre land.

Mannen ble pågrepet i byen Hammerfest i Troms og Finnmark fylke. Mannen ble onsdag fengslet i to uker. Politiet har tatt droner og annet utstyr for å undersøke dette. Og innholdet fra dronene er viktige for saken, ifølge Indbjør.

Ifølge avisa Hammerfestingen skal det dreie seg om to droner.

Indbjør sier også at mannen har innrømmet å ha fløyet drone på Svalbard. Han har fått advokat Jens Bernhard Herstad som forsvarer. Herstad er også forsvarer for en annen russer som ble arrestert for å fly drone tidligere.

Det er forbudt for russere å fly droner i Norge. Det er en følge av strenge regler som er laget etter at Russland angrep Ukraina i februar.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå