Norge

Støre sier Norge vil stoppe dronene

Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er uakseptabelt at noen flyr droner ved viktige anlegg i Norge. Nå vil han få stoppet det.

– Selvfølgelig er det uakseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser og forsvar. Det sa Støre da han talte til landsmøtet i Fagforbundet onsdag.

Det er forbudt for russere å fly droner i Norge nå. Men på en drøy uke er flere russere arrestert for å gjøre nettopp det.

Støre sa at han vil ha slutt på at det blir fløyet over viktige anlegg i Norge.

– Vi sier nei til det, vi kommer til å forfølge det, og vi kommer til å stoppe det, sa han.

Støre har også kalt inn til en pressekonferanse torsdag klokka 9.00. Den kan du se på Klar Tale. Blant annet nederst i saken her.

Ifølge Støre er det ingen direkte trussel mot Norge nå.

– Men en av utfordringene i den moderne sikkerhets-politikken er at det kan være mer enn bare en trussel på grensa. Den kan også være i samfunnet, sa han.

Så sent som onsdag morgen måtte Bergen lufthavn Flesland stenge som følge av at det ble sett minst én drone der. Den første meldingen kom 4.15, og flyplassen var stengt fra rundt 6.30 til 8.55.

Onsdag ble det også kjent at nok en russer er arrestert og vartekts-fengslet. En 47 år gammel mann er siktet for å ha fløyet drone på Svalbard.

Mannen er den sjuende russeren som er pågrepet i Norge de siste ukene. Alle er siktet for å ha fløyet drone eller fotografere noe som er ulovlig å fotografere. Den russiske ambassaden i Norge har sagt at fengslingen av russere er diskriminerende.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) har kalt inn til pressekonferanse klokka onsdag klokka 14. Den skal handle om etterretnings-trusselen mot Norge. PST advarte i mars om at trusselen fra Russland var blitt større som følge av krigen i Ukraina. Men PST mente også før krigen at Russland drev med etterretning i Norge.

Siste utgave

På forsiden nå