Verden

Dette skjer i Storbritannia nå

Storbritannia må igjen velge ny statsminister.

I går ble det klart at Liz Truss slutter som statsminister. Hun har kun vært statsminister i 45 dager.

– Jeg klarer ikke å levere det jeg lovet da jeg ble valgt. Jeg har sagt til kong Charles at jeg vil slutte som statsminister, sa Truss torsdag.

Boris Johnson ble statsminister i juli 2019. I juli i år ble det klart at han sluttet. Han hadde vært involvert i flere skandaler.

Etter Johnson sluttet måtte Storbritannia få en ny leder. Det sto til slutt mellom Rishi Sunak og Liz Truss. Truss vant. Men hun er den i Storbritannia som har vært statsminister i kortest tid.

Det er Det konservative partiet (Tory) som har styrt i Storbritannia de siste 12 årene. De vant det forrige valget. Derfor vil de velge en ny statsminister fra sitt parti.

Keir Starmer vil ha et nytt valg. Han er leder for Labour-partiet. Det er opposisjonen til Toryene. Han mener innbyggerne i Storbritannia bør få stemme over hvilket parti de vil ha i regjering.

– Det konservative partiet har vist at det ikke lenger har mandat til å styre, sa Starmer ifølge avisa Sky News.

Han er ikke fornøyd med hvordan partiet har styrt landet. Det britiske folket fortjener bedre enn dette kaoset, sier han.

En ny måling viser at Det konservative partiet har lite støtte fra folket. Det er på et historisk lavt nivå, skriver avisa The Guardian.

Kun 14 prosent ville stemt på Det konservative partiet, ifølge målingen. Mens 53 prosent ville stemt på Labour-partiet.

Men det kan hende det blir en ny leder fra Det konservative partiet. Medier har begynt å diskutere hvem det kan bli. Flere konservative parlaments-medlemmer har vist støtte til kandidater på Twitter.

Dette er noen av navnene som blir nevnt:

Boris Johnson

Johnson har vært på ferie. Nå har han sagt han er på vei tilbake til London. Flere politikere har sagt at de vil ha han tilbake.

Nadine Dorries er en konservativ politiker som viser støtte til Boris Johnson. Dorries skriver at Boris Johnson ble valgt at britene. Hun mener at han har et mandat fram til januar 2025.

Rishi Sunak

Rishi Sunak var den andre kandidatene til å bli statsminister da Liz Truss vant.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt er parlamentarisk leder for De konservative.

Alle disse tre blir nevnt som favoritter, skriver Sky News. Andre navn som blir nevnt er Ben Wallace, Suella Braverman og Kemi Badenoch.

Ingen har enda sagt at de vil stille til valg som statsminister, skriver kanalen BBC. Kandidatene har fram til klokka 14.00 på mandag. Da må de ha støtte fra 100 medlemmer av parlamentet.



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå