Verden

Liz Truss slutter som statsminister

Liz Truss tok over som statsminister i Storbritannia i september. Nå sier hun at det er slutt.

Truss kom ut fra Downing Street nummer 10 torsdag klokka 14.30. Der har hun bodd og jobbet som statsminister siden 5. september. Truss hadde kalt inn til pressekonferanse.

Hun startet med å si hva hun og regjeringen har klart å få til i tiden hun har ledet Storbritannia. Så ble temaet endret til det som har fungert dårlig.

– Jeg klarer ikke å levere det jeg lovet da jeg ble valgt. Jeg har sagt til kong Charles at jeg vil slutte som statsminister, sa Truss.

Hun ble valgt som leder av medlemmene i partiet. Da hadde hun lovet at bedrifter og de rikeste skulle betale mindre i skatt. Men det skulle bli mulig med lånte penger. Det fikk følger for tilliten til britisk økonomi.

Pengene ble verdt mindre, og folk tapte sparepenger. Hun måtte til slutt endre på planen, og bytte ut finansministeren.

Truss hadde torsdag et møte med komiteen som har ansvar for valg av ledelse i det konservative partiet. Det skal ha vært Truss som ba om møtet.

På slutten av pressekonferansen ble det sagt at Truss blir i jobben til det er klart hvem som skal ta over for henne.

Det ble også sagt at det skal skje neste uke. Da skal partiet velge ny leder. Den personen blir også statsminister, siden partiet også har flertall i parlamentet.

Truss hadde torsdag hatt jobben i 45 dager. Det er ingen som har vært statsminister i kortere tid enn henne. George Canning var nærmest. Han var statsminister i 119 dager i 1827, før han døde.

Folk og eksperter har startet å gjette på hvem som skal ta over for Truss. Rishi Sunak tapte kampen mot Truss om å bli leder og statsminister i sommer. Det gjør at mange mener han er en kandidat nå.

Andre nevner Penny Mordaunt, som også konkurrerte mot Truss. Hun er nå parlamentarisk leder for partiet. Men noen har også foreslått en tidligere leder og statsminister. Nemlig Boris Johnson, som måtte slutte i sommer.

Klar Tale følger saken!

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå