Norge

Jubel hos familien og venner av Kristiansen

Familien og venner av Viggo Kristiansen jubler etter at det ble kjent at han kan bli frikjent. Flere hos myndighetene har også beklaget.

Fredag ble det kjent at Riksadvokaten vil be om at Viggo Kristiansen blir frikjent i Baneheia-saken.

– Veldig, veldig deilig. En fantastisk følelse. Det ble som forventet, men allikevel er det spesielt, sier Kristiansens bror til kanalen NRK.

– Mamma, pappa og Viggo var hjemme da beskjeden kom. Det er en veldig «endelig»-følelse. Det viktigste for oss er at Viggo nå er frikjent. Men Baneheia-saken er ikke over ennå, sier han.

– Enkelt og greit kan jeg si endelig. Det er dette vi har ventet på i 20 år, sier Svein Kristiansen til avisa VG. Han er faren til Viggo Kristiansen.

Arvid Sjødin har vært advokat og forsvarer for Kristiansen i flere år. Han sier det betyr mye at Riksadvokaten nå ber om at Kristiansen blir frikjent.

– Dette var ingen overraskelse. Det var ingen alternativer til dette. Men det betyr veldig mye å få bekreftelsen. Så dette er veldig bra, sier Arvid Sjødin til nyhetsbyrået NTB.

I 2017 skrev Bjørn Olav Jahr boka «Drapene i Baneheia». Der skrev han at Jan Helge Andersen måtte ha gjort voldtektene og drapene alene. Jahr snakket med Kristiansen på telefon fredag.

– Han var veldig, veldig glad. Veldig fornøyd, sa Jahr til mediene.

Riksadvokat Bjørn Sigurd Maurud beklaget til Kristiansen.

– Jeg tror ingen kan forestille seg hvordan det har vært å være Viggo Kristiansen i alle disse årene. Han har vært over 20 år i fengsel. Derfor måtte jeg selvfølgelig beklage dette, sier Maurud til avisa Fædrelandsvennen.

Statsadvokaten i Agder har hatt ansvar for å jobbe med Baneheia-saken før. De vil nå i likhet med Riksadvokaten beklage til Kristiansen. Det sier Erik Erland Holmen, som er førstestatsadvokat. Han beklager for den urett som er begått mot Kristiansen og hans nærmeste.

Politiet vil også beklage. Både det lokale politiet i Agder, men også på nasjonalt nivå.

− På vegne av politiet vil jeg gi en unnskyldning uten forbehold. Både til Viggo Kristiansen og til pårørende og etterlatte til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Når politiet gjør feil, skal det være evne og vilje til å lære av feilene. Det er først og fremst et ansvar innen ledelsen. Også for meg, sier Benedicte Bjørnland. Hun er politidirektør i Norge.

Hun mener dette er en alvorlig sak. Både for politiet, men for hele samfunnet. Hun mener at rettsstaten har feilet når Riksadvokaten mener det mangler bevis mot Kristiansen. Det må vi som samfunn ta på største alvor, sier hun. Politiet skal ta sin del av ansvaret, sier Bjørnland. Og hun sier at politiet skal stille opp om saken skal bli undersøkt på nytt av andre.

Jan Oddvar Skisland er ordfører i Kristiansand. Han sier dette er er en svært alvorlig sak, og en tragedie for Kristiansen.

– Det er forferdelig det Viggo Kristiansen har opplevd. Det å bli fratatt friheten så lenge, sier Skisland. Han er glad for at saken også skal bli fulgt opp, og at det skal bli etterforsket mer.

– Vi kan ikke leve med et uoppklart drap på barn. Det har blant annet med jentene og jentenes pårørende å gjøre, sier Skisland.

Familien til de to jentene skulle gjerne hatt flere svar, sier Håkon Brækhus til avisa Dagbladet. Han er bistandsadvokat for de etterlatte. De skulle ønske at riksadvokaten kunn hatt flere svar om hva som skjer videre i saken.

– De etterlatte har vært positive til at det ble gjort nye undersøkelser. Man de håpet at det skulle komme nye svar som brakte mer klarhet i saken. Men de har flere spørsmål nå enn før den nye etterforskningen ble startet. Årsaken er at det er uklart hva som skjer med Andersen videre, forklarer Brækhus.

Jan Helge Andersen tar riksadvokatens valg til etterretning. Det sier hans advokat Svein Holden etter beslutningen.

– Vi har ingen flere kommentarer, sier Holden til nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå