Norge

Riksadvokaten mener Viggo Kristiansen bør bli frikjent

Viggo Kristiansen ble i 2001 dømt for drap og voldtekt. Nå bør han bli frikjent, mener Riksadvokaten.

Det var feil å dømme Viggo Kristiansen for voldtekt og drap i 2001. Det mener Riksadvokaten.

– Jeg vil be Borgarting lagmannsrett om å frikjenne Viggo Kristiansen i saken, sier Bjørn Sigurd Maurud. Han er riksadvokat.

Kristiansen ble dømt i det som er kalt Baneheia-saken. 19. mai 2000 ble Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen voldtatt og drept. Det skjedde ved badeområdet Baneheia i Kristiansand.

Maurud mener at den nye etterforskningen har gjort mer for å svekke enn for å styrke bevisene mot Kristiansen.

– Det er ingen tekniske bevis som knytter ham til saken, sier Maurud. Det er mulig for lagmannsretten å avgjøre saken uten at det trenger å være en full rettssak, sier han.

Politiet har også vurdert om Kristiansen kunne ha hatt en mindre rolle i saken enn det han først ble dømt for. Det er også usannsynlig basert på bevisene, mener Riksadvokaten.

Maurud sier det derimot er flere bevis som tyder på at Kristiansen var hjemme på det tidspunktet som voldtektene og drapene skjedde.. Det er det han har forklart hele tiden.

Dermed er det opp til Borgarting lagmannsrett om de vil følge rådet fra Riksadvokaten.

Kristiansen ble i 2001 dømt til 21 års forvaring i fengsel. Han har sju ganger bedt om at saken må bli behandlet på nytt. Først i fjor fikk han ja til det. Det førte til at politiet har etterforsket saken på nytt. Han ble også sluppet fri fra fengsel.

– Jeg tror ingen kan forestille seg hvordan det har vært å være Viggo Kristiansen i alle disse årene. Han har vært over 20 år i fengsel. Derfor måtte jeg selvfølgelig beklage dette, sier Maurud til avisa Fædrelandsvennen.

Kristiansen ble dømt for drap på begge jentene og for voldtekt. Men han har alltid nektet for å ha gjort det. Den daværende vennen Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Han ble dømt for voldtekten og drapet på Sørstrønen. Og for å hjulpet Kristiansen med å voldta Paulsen.

I juli ble det kjent at Andersen var blitt siktet for å ha drept Paulsen også. Noe av årsaken var at politiet også hadde funnet rester av arvematerialet DNA fra ham på begge jentene.

DNA har vært en del av etterforskningen. Mye av dette er blitt gjort i andre land enn Norge.

Maurud sier det fortsatt blir jobbet med den nye etterforskningen av Andersen. Derfor er det umulig å si om Andersen kan bli tiltalt for voldtekt og drap på begge jentene.

Jan Helge Andersen tar riksadvokatens valg til etterretning. Det sier hans advokat Svein Holden etter beslutningen.

– Vi har ingen flere kommentarer, sier Holden til nyhetsbyrået NTB.

Arvid Sjødin er advokat og forsvarer for Kristiansen. Han sier de har fått innsyn i det politiet har gjort i sin etterforskning. Og det er ifølge ham er det bare en ting som kan knytte ham til saken. Det er at Andersen har sagt at Kristiansen var med på å voldta og drepe de to jentene.

Han sier Kristiansen vil kreve mye penger fra staten i erstatning. Både fordi han har fått ødelagt et helt liv, men også fordi han har tapt muligheten til å tjene egne penger da han var i fengsel. Kristiansen var i jobb da han ble dømt.

Borgarting lagmannsrett venter fortsatt på at saken blir formelt sendt til dem. Men de kan være klare til å behandle den på kort tid. Men det er vanskelig å si nøyaktig før de mottar saken, forklarer Annicken S. Michaelsen til nyhetsbyrået NTB. Hun er seniorrådgiver i Borgarting lagmannsrett.

– Det er avhengig av når partene i saken kan møte opp, sier hun.

---

Baneheia-saken

  • I 2000 ble Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen drept i Baneheia.
  • Viggo Kristiansen er en av to som ble dømt for drap.
  • Fredag sier Riksadvokaten om han skal frifinnes eller få ny rettssak.

---Siste utgave

På forsiden nå