Norge

Hun er den åttende kvinnen som får begravelse av staten

Biskop Rosemarie Köhn er død. Hun får begravelse på statens bekostning.

Rosemarie Köhn var biskop i Hamar bispedømme fra 1993 til 2006. Hun var den første kvinnelige biskopen i Norge og i Norden. Köhn døde natt til søndag etter lang tids sykdom. Hun etterlater seg ektefelle Susanne Sønderbo.

– Hun skapte mer plass for skeive og mange som ellers ikke følte seg hjemme i kirken, sier Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding. Hun er kirkerådsleder.

Statsminister Jonas Gahr Støre er takknemlig for at Köhn laget en rausere kirke.

– Vi vil huske henne for hennes viktige kamp for en mer åpen kirke. Hun kjempet for et mer tolerant og likestilt samfunn, sier Støre.

Köhn kom til Norge fra Tyskland i 1946. Hun overlevde bombingen i Berlin. Da hun ble biskop synes flere det var feil. Hun sto selv fram som lesbisk. Hun mente at homofile kunne jobbe i kirken.

Hvem som får «begravelse på statens bekostning» bestemmer regjeringen. Det er ikke faste regler for hvem som får det. De som får det har gjort noe viktig for samfunnet. Köhns etterlatte har takket ja til dette.

Rundt 100 personer har blitt begravet på statens bekostning. Ordningen ble innført i 1881. Kun sju kvinner har fått det tidligere.

---

Kvinner som tidligere har fått begravelse på statens regning:

  • Gina Krog (1916)
  • Sigrid Undset (1949)
  • Sonja Ludvigsen (1974)
  • Halldis Moren Vesaas (1995)
  • Wenche Foss (2011)
  • Grete Waitz (2011)
  • Kim Friele (2021)

---

Anette Trettebergstuen er minister for kultur og likestilling. Hun sier Köhn sin stemme for likestilling og mangfold har betydd mye. Også for henne personlig.

– Hun ville åpne kirken og gikk i Pride-parade tidlig. Det gjorde at slike som meg følte oss hjemme der, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Tidligere statsminister Erna Solberg takket også Köhn. Hun viste at kvinner kunne være ledere i kirken og samfunnet, mener Solberg

– I dag kan alle gifte seg i Den norske kirke. Det har også gjort Norge til et åpnere og mer moderne land. Flere kan leve frie liv og elske den de elsker, sier Solberg.

En statue av Köhn skal også stå klar utenfor domkirken i Hamar neste år. Regjeringen har betalt for statuen.


Siste utgave

På forsiden nå