Norge

Kim Friele begravet i Oslo domkirke

Aktivisten Kim Friele er død. Hun har kjempet for homofile rettigheter i Norge i over 40 år.

Mandag ble Kim Friele begravet i Oslo domkirke. Karen-Christine «Kim» Friele har i mange tiår vært en forkjemper for homofile rettigheter. På 60-tallet stod hun selv frem som åpent homofil. Da var homofili fortsatt forbudt i Norge.

Blant de som var til stede, var statsminister Jonas Gahr Støre, dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit.

Statsministeren takket Friele for arbeidet hun har gjort.

– Et varmt, modig og kraftfult menneske som var med på å forandre historien. Og som derfor alltid vil være med oss i fremtiden, sa han i sin tale.

Kisten til den nylig døde aktivisten var dekket med et regnbueflagg.

Kim Friele i 1971 da hun var generalsekretær i homoforbundet «Det Norske Forbund av 1948». På dette tidspunktet var homofili fremdeles forbudt i Norge. Foto: Vidar Knai / NTB

Friele ble 86 år gammel. Hun ble hedret med en «begravelse på statens bekostning». Det er en ære som tildeles personer som har hatt en helt spesiell rolle i det norske samfunnet. Det er kun rundt 100 personer til nå som har fått en slik ære.

En annen som holdt tale i kirken, var kulturminister Anette Trettebergstuen. Hun er selv åpent homofil.

– Hun er en av dem som har gjort mest for likestillingen i Norge, sa hun.

Mange hadde ønsket å ta farvel med Friele. På grunn av koronatiltak måtte Oslo domkirke sette begrensninger for antallet. Det var derfor plass til maksimalt 600 personer.

To benker er oppkalt etter Kim Friele. Den ene står utenfor Nationaltheatret. Der pleide Kim Friele selv å sitte da hun var ung. Den andre står på i gata Vågsallmenningen i Bergen. Benkene er symboler på inkludering.

Siste utgave

På forsiden nå