Norge

Ruskete vær og småvåt helg over hele landet

Det blir ingen kald første helg i november. Men den blir litt våt, selv om noen heldige kan få litt sol og fint vær lørdag.

– Det blir perioder med regn. Både i sør og i nord gjennom helgen. Men fredagen ser det ut til å bli oppholdsvær i alle fall i Troms og Finnmark. I Sør-Norge ser det ut til å bli regn. Men det som kommer, ser ut til å være noe som går over etterhver, sier Unni Nilssen til nyhetsbyrået NTB. Hun er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Fredag blir det trolig regn også i Nordland. Men det blir mest regn på Østlandet og Sørlandet. Årsaken er at det er vind fra sør som bringer regnet inn til Norge.

– Når du har sønnavind kommer det ofte nedbør på denne siden av fjellene. Det er rett og slett lavtrykk som er nærgående, som legger seg over Sørlandet og Østlandet, sier Nilssen.

På Vestlandet er det også ventet regn. Men det skal slutte i løpet av ettermiddagen fredag.

– Men på kvelden vil det komme ny nedbør i området nær Stad. Nedbøren vil vare lenger på Østlandet. Her kan det ta slutt i løpet av natten, sier Nilssen.

Men lørdag endrer det seg for folk i sør og øst, selv om de får mest regn i starten av helga.

– Skal vi snakke om en værvinner gjennom helgen, må det bli Østlandet og Sørlandet på lørdag. Her blir det litt sjanse til å se sol, sier Nilssen.

I Trøndelag mener hun det kan bli en grei lørdag formiddag, Men utpå ettermiddagen kan det bli litt regn. I Nord-Norge sprer regnet seg nordover og når Finnmark utpå kvelden. Og i Nordland kan det bli regn hele dagen.

Folk på Vestlandet må være klar for mye regn også søndag. Østlandet slipper regn på formiddagen, men det blir vått på ettermiddagen. I Trøndelag må folk være klare for regn fra morgenen av. I Nordland og Troms vil det være perioder med regn hele søndag.

– Alt i alt blir det en helg med ruskete vær, sier Nilssen.

Men det blir varmegrader i nesten hele landet denne helga. Unntaket er Finnmarksvidda. Der er det ventet å bli minusgrader natt til søndag.

På Østlandet er det ventet å bli mellom 5 grader og 10 grader varmt. På Vestlandet blir det litt varmere. Der kan det bli mellom 8 grader og 12 grader varmt. I Trøndelag blir det trolig de samme temperaturene som på Vestlandet. I Nordland blir det trolig mellom 8 grader og 10 grader. I Troms er det ventet mellom 2 grader og 4 grader.

Men regnet er også godt nytt. Det gjør at vannmagasinene i Norge får mer vann i seg. Det er vann som skal bli brukt til strøm når kulda kommer og vinteren starter.

– En varm og våt høst var akkurat det vi trengte i år. Det er gode nyheter for kraftsituasjonen denne vinteren, sier Inga Nordberg i en pressemelding. Hun er direktør i NVEs energi- og konsesjonsavdeling. NVE er Norges vassdrags- og energidirektorat.

De fem siste ukene er det kommet mye mer vann i norske magasiner. Mye av 2022 har det vært mindre vann enn vanlig i disse. Ifølge Nordberg er det sjelden at magasinene blir fylt så mye opp på så kort tid som det har skjedd i oktober.

– I alle deler av landet er magasinfyllingen nå høyere enn på samme tid i fjor, sier hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå