Norge

DNA-beviset er viktig i saken om Birgitte Tengs

Mannen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs nekter straffskyld.

En 52-åring er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Hun ble drept 17 år gammel på Karmøy i 1995. Rettssaken mot mannen startet mandag i Haugesund.

Tiltalen ble lest opp for mannen mandag. Han nektet da straffskyld for drapet.

52-åringen ble pågrepet i fjor høst. Han har sittet i varetekt siden. Han har hele tiden nektet straffskyld under etterforskningen.

John Christian Elden er en av bistandsadvokatene til foreldrene til Birgitte Tengs i rettssaken. Han sier foreldrene har det vondt til avisa VG.

– Jeg spurte om dette før vi gikk opp til retten i dag. Faren sa det med ett ord. Han sa de har det helt jævlig, sier Elden.

– Foreldrene har fått forskjellige beskjeder fra politiet gjennom årene. Nå får de rippet opp igjen et drap som skjedde for 27 år siden.

Statsadvokatene Nina Grande og Thale Thomseth er aktorer i saken. De holdt et foredrag med en innledning i rettssaken.

– Påtalemyndigheten vet fortsatt ikke hvordan eller hvor Birgitte møtte gjerningsmannen. Det har heller ikke vært mulig å si akkurat når Birgitte døde, sa Thomseth under foredraget.

Fetteren til Birgitte Tengs ble først dømt i tingretten for drapet. Han ble frikjent igjen.

Ingen beviser peker mot fetteren i den nye etterforskningen av drapet, sa Nina Grande i retten.

– Politiet har vært åpne for at det gjennom etterforskningen kunne dukke opp nye bevis mot fetteren. Det har ikke skjedd, sa hun.

– Vi mener at mannen som sitter på tiltalebenken er rett gjerningsperson. Vi mener at fetteren er uskyldig.

DNA har vært et viktig bevis i saken. 52-åringen skal ha en mutasjon i DNAet sitt. Thomseth forklarte at mutasjonen er sjelden.

Det ble funnet spor av DNA på strømpebuksa til Birgitte Tengs. Sporet stammer fra en blodflekk som er forenelig med Birgittes blod, opplyser Thomseth.Siste utgave

På forsiden nå