Norge

Dyr strøm truer historiske bedrifter

En pølse fra Abrahamsen eller en napoleonskake fra Jensen er kjent for de fleste i Larvik by. Bedriftene har overlevd gjennom generasjoner. Nå strever de begge med dyr strøm og dyre varer.

Rett overfor hverandre i Kongens gate i Larvik ligger det to historiske bedrifter. Begge bedriftene har overlevd både første og andre verdenskrig. Og korona-pandemien. Nå er de usikre på framtiden.

Bedrifter

Folk kaller slakterbutikken Th. A. Abrahamsen bare for slakter Abrahamsen. Flere er innom denne fredagen for å handle inn til helgen.

Blant annet Ole Røsholt. Han er fast kunde og er der minst én gang i uka. Han har hørt nyhetene om at butikken sliter med strømprisene.

– Det er helt fryktelig. Det ville vært et stort tap for Larvik å miste bedriften, sier Røsholt.

Bedrifter

Slakterbutikken har en lang historie. Det hele startet tilbake i 1879. Thorbjørn Andreas Abrahamsen har drevet butikken de siste tiårene. Han tok over etter sin far, som igjen tok over fra sin far. Slik har bedriften overlevd gjennom generasjoner.

– Dette er ikke en bedrift hvor vi uansett går med store overskudd. Men strømregningene må bli betalt, sier Abrahamsen.

Bak disken jobber også broren hans. Til sammen har butikken jobb til 10 til 12 stykker. Noen har jobbet her i flere tiår, forklarer Abrahamsen. Han forteller at det ikke bare handler om strøm. Alt er blitt dyrere.

Regjeringen har lagt fram hvilken strømstøtte bedriftene skal få. Blant annet er en del av støtten at bedriftene skal komme med tiltak som sparer på strøm.

– Vi ble allerede en miljøfyrtårn-bedrift i 2006. Vi kan ikke spare mer på strømmen enn vi allerede gjør.

Bedrifter

Dette er det eneste slakteriet igjen i Vestfold. Abrahamsen forteller at alt i butikken er norsk-produsert. De legger også tid og stolthet i å produsere varene selv.

– Vi har veldig lojale kunder. Jeg vet at mange setter pris på varene våre.

Flere kunder er bortom for å hilse på Abrahamsen. Han er et kjent fjes for dem. Kontakt med kundene er viktig for oss, sier han.

På andre siden av veien er Jensens Conditori. Dalia Kondrataite er på jobb. Fritz Bonkamp har drevet butikken de siste 22 årene. Han tar en prat med Klar Tale over telefon. Han er bekymret for tiden framover.

– Alt har gått opp i pris. Både varer og strøm, sier Bonkamp.

Konditoriet nærmer seg 100 år gammelt. Det fylte 97 år i år. Bonkamp forklarer at de allerede har satt inn tiltak for å spare på strømmen. Men det er ikke nok.

– Brødene kan ikke stekes på halv temperatur. Vi trenger strøm til å drifte butikken.

Han gir et eksempel på strømregningen deres. Fra starten av 2020 til rundt august kostet strømmen 305.000 kroner. I samme periode i 2021 kostet det 460.000. I 2022 kostet det 1.150.000.

– Vi kan ikke legge alle prisøkningene over på kundene. Det er også dyrere for folk flest å leve.

Han mener at å ta opp lån er uaktuelt. Det er ett av forslagene regjeringen har kommet med. Bonkamp forteller at bedriftene i Vestfold har møtt lokale politikere og ordføreren i Larvik.

Bekymringen er stor blant bedriftene. Jeg er skuffet over den politiske viljen til å gjøre noe med dette, sier han. Bonkamp forteller at han leier lokalene.

– Utleieren vår var grei nok til å hjelpe til med strømregninga. Hvis ikke hadde vi ikke overlevd, sier Bonkamp.

Han håper Jensens Conditori får fylle 100 år. Men jeg er usikker på om vi kan få det til, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå