Norge

Kan bli dømt til 120 dager i fengsel for å fly drone

Flere russere er de siste ukene siktet for å fly drone i Norge. Nå er det klart hva slags straff de kan få. Aktor vil ha den ene dømt til 120 dager i fengsel.

Marit Formo er aktor i den første saken der en russer er tiltalt for å fly drone i Norge. Hun mener det var den tiltalte mannen sitt ansvar å lære seg reglene, skriver avisa Bergens Tidende (BT). Det gjelder også forbudet mot at russere får fly drone, mener hun.

Russeren nekter straffskyld. Han fant ingen informasjon om loven som nekter russere å fly drone i Norge, sier han. Loven blir ofte kalt sanksjonsloven. Ifølge mannen prøvde han å søkte på nett i forkant av at han fløy drone i Norge.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) har laget en oversikt over hvor han har brukt drone. Ifølge BT skal han ha fløyet 20 ganger med drone i løpet av en uke i oktober i år. Det skal han ha gjort flere steder på Vestlandet.

Rettssaken skal være i Hordaland tingrett denne uka. Mannen har forklart at han jobber som daglig leder for et lite reisebyrå i Russland. Han sier til kanalen NRK at han kom til Norge som følge av mobiliseringen i Russland.

– På grunn av krigen må jeg være i ulike land. Jeg bestemte meg for å reise til ulike land fordi barnet mitt er i barnehagen. Jeg er ingen kriminell. Jeg har ikke gjort noe kriminelt. Jeg er uenig med aktor, sier mannen.

Onsdag ble det også klart at enda en russer blir tiltalt for å fly drone i Norge. Det er samme mann som ble stoppet på grensa mellom Norge og Russland på Storskog.

Ifølge tiltalen har han fløyet med drone til sammen 11 steder i den sørlige delen av Norge. Det har skjedd i tiden fra 27. august til 5. oktober. Han sier det er rett at han har brukt drone. Men han nekter også straffeskyld.

– Han prøvde å finne ut av om det var greit før han fløy med dronene. Men han fant ingen informasjon som tilsa at det var forbudt. Han lover at han aldri kommer til å gjøre det igjen, sier forsvarer Tom Barth-Hofstad til NRK.


Siste utgave

På forsiden nå