Norge

Vil gjøre det lettere å handle brukt

Det haster med å få et mer bærekraftig samfunn, mener næringsminister Jan Christian Vestre. Derfor vil han fjerne brukthandel-loven.

– Bruk- og kast-samfunnet er ikke bærekraftig, sier Vestre i en pressemelding.

Vestre sier det er viktig å se på alle lover som gjør bærekraft vanskelig. Brukthandel-loven gjør det vanskeligere for de som selger ting brukt.

Loven krever blant annet at de søker tillatelse fra politiet. De må føre protokoll over klær og varer. Klærne må bli oppbevart i 14 dager før de blir lagt ut for salg.

– Måten vi handler på har endret seg de siste årene. Folk selger ting nye steder. Det er stor interesse for gjenbruk, sier Vestre.

Et regelverk som passer med tiden vi er i er viktig, mener Vestre. Samtidig må loven hindre at folk tjener penger på stjålne varer. Dagens brukthandel-lov er fra 1999. Formålet er at folk ikke skal få solgt varer som er stjålet. Det skal gjøre arbeidet til politiet med å finne slike varer lettere.

Departementet for næring og fiskeri har foreslått dette tidligere. De sendte et forslag om å oppheve brukthandel-loven på høring i 2019. Flere aktører støttet forslaget. Men mange var også imot. De var bekymret for manglende mulighet for tilsyn og kontroll. På grunn av økt fare for økonomisk kriminalitet.

– Dette er en fin julepresang til frivillige virksomheter som driver med bruktsalg. Brukthandel-loven har vært et stort problem for butikker som driver med dette, sier Jarle Hammerstad. Han er direktør for bransjepolitikk hos organisasjonen Virke.