Norge

Nordmenn handler i Sverige igjen

De siste månedene har nordmenn brukt over tre milliarder kroner på dagsturer til andre land.

Nordmenn brukte 3,3 milliarder kroner i Sverige i tredje kvartal. Tredje kvartal er fra første juli til slutten av september. Det er to milliarder mer enn på samme tid i fjor. Vi nærmer oss samme nivå som før pandemien.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Statistikken gjelder alle dagsturer til andre land. Det aller meste av dette er til svenske byer på grensa.

Det ble brått stopp i handel på grensa i 2020. Det var etter korona-reglene kom. Reglene bli mindre strenge utover sommeren og høsten i fjor. Da reiste flere til Sverige eller andre naboland. Men i høst begynte handelen å nærme seg samme nivå som før pandemien.

– Grensehandelen er fremdeles halvparten så høy som i 2019 for tredje kvartal, sier Kristin Aasestad. Hun er seniorrådgiver i SSB.

Men handelen på grensa var spesielt høy i 2019, informerer Aasestad. Nivået nå ligger nærmere årene før 2019. Vi reiste på 1,8 millioner dagsturer i juli, august og september. Det er omtrent dobbelt så mange som på samme tid i fjor. På én handletur brukte vi i gjennomsnitt 1.766 kroner.

Inflasjonen har også steget kraftig i Sverige. Den steg med over ti prosent fra september i fjor til september i år. Det viser tall fra det svenske statistikkbyrået.

Spesielt ble prisene på mat høyere. De steg med 16 prosent det siste året. Mens i Norge steg prisene med rundt 13 prosent.

Næringslivets Hoved-organisasjon (NHO) kritiserer regjeringen. NHO mener de må ta grep for å hindre at norske arbeidsplasser forsvinner.

– Det ble skapt nye arbeidsplasser i distriktene langs grensen mot Sverige gjennom pandemien, sier Petter Haas Brubakk. Han er administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Arbeidsplassene i Norge kan forsvinne, mener Brubakk. NHO Mat og Drikke mener vi må handle mindre på grensa. Og heller handle i Norge.

Regjeringen har allerede tatt viktige grep, mener Ole André Myhrvold. Han er stortings-representant fra Senterpartiet. Myhrvold kommer selv fra Østfold, som ligger nærme grensa til Sverige.

− Vi ønsker en lav grensehandel. Derfor reduserer vi drivstoffavgiftene og styrker norsk matproduksjon, sier Myhrvold til nyhetsbyrået NTB.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå